pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

ROZHOVOR: Café Seneca je moje dítě, říká Eva Sklenářová

PR článek

Rozená Olomoučanka s láskou k Itálii. Eva Sklenářová se rozhodla přinést kousek jižního tepla k nám na Moravu. Otevřela si kavárnu Café Seneca v Galerii Šantovka, kde si můžeme vychutnat pravou italskou siestu v kombinaci s prvorepublikovým designem. Není nad to si po celodenní práci nebo urputném nakupování odpočinout a dát si doušek dobré kávy.

Co vás přivedlo na nápad otevřít si kavárnu?
Mám vystudovanou střední hotelovou školu v Kroměříži, už jako studentka jsem si přála otevřít kavárnu, restauraci nebo malý hotel. Od maturity uběhlo necelých deset let, když se otevírala Galerie Šantovka a já jsem se se svým projektem kavárny Café Seneca přihlásila. Vybrali mě a mohla jsem začít budovat svůj sen. Nebylo to jednoduché zřídit si kavárnu v centru města, dokonce přímo v nákupní Galerii a zpočátku k tomu byli všichni skeptičtí. Nečekala jsem, že budu řešit papírování a zároveň i řemeslnické práce, ale vše mě bavilo a nyní na to pohlížím jako na výchovu svého „dítěte“.

V čem se kavárna odlišuje od ostatních?
Náš koncept stojí na tom, že všechno chceme dělat poctivě, kvalitně, a to vše záleží na surovinách. Nejstěžejnější bylo vybrat kávu, která bude dominantní. Stala se jí značka Costadoro, kterou dovážíme přímo z Itálie, odkud pochází i náš kávovar. Další druh kávy pravidelně obměňujeme.

Vybavení interiéru je v duchu První republiky, proč zrovna toto období?
Pro mě je tato doba spojená s kavárenským životem, dobou odpočinku a relaxace. Ať už je to setkání s přáteli nebo i pracovní záležitosti, chtěla bych, aby se lidé u nás dobře cítili, že mohou na chvíli zapomenout na okolní svět, vypnout a vychutnat si každý doušek kávy. K větší autenticitě dokonce máme i zrekonstruovaný sekretář z tehdejší doby. Většina lidí očekávala kýčovitý, načančaný prvorepublikový styl, ale my jsme spíše použili pouze určité prvky, které krásně korespondují s dnešním moderním světem.

Kavárna je čistě kuřácká, nevidíte to jako problém?
To podle mě taky navazuje na dobu První republiky, kde bylo pro samý dým těžké vidět na druhý konec místnosti. Je to stále více a více diskutované téma, ale dokud nebude přímo zákonem zakázáno kouřit v podnicích, tak u nás budou cigarety povoleny. Ke kávě prostě cigareta patří. Máme dobrou klimatizaci, která zvládá kouř odsávat a zákazníci tak neodchází s načichlým oblečením. 

Dovážíte z Itálie i jiné suroviny nebo pouze kávu?
Už od dětství mám k této zemi blízko a když je možnost tak tam často jezdím. Díky tomu mohu vyzvedávat suroviny i sbírat inspiraci. Nejen nápojové menu ale i příležitostná bistro nabídka je založená na italských produktech. Zákazníci si tak mohou pochutnat na sezónním ovoci, jako jsou nyní třeba pomeranče nebo citrony, které byly včera utržené z italského stromu a dneska je podáváme u nás v kavárně. Ingredience získáváme ale také od lokálních firem. Nedávno jsme navázali spolupráci se Zlatou farmou, odkud odebíráme mléčné výrobky. Dodávají nám vynikající jogurty na snídani, tvaroháčky, smetanu, sýry různých příchutí i pomazánky.

Jsou veškeré vaše produkty z domácí výroby?
Vše je vyrobeno přímo v naší výrobně tady v kavárně. Na přípravě se podílí moje vedoucí cukrářka, se kterou pracuji na receptech, novinkách a na složení. Je to taková samostatná jednotka, na kterou se mohu spolehnout.Naše dorty a dezerty jsou velmi oblíbené a mnohdy se stane, že večer už nezbyde ani jeden kousek zákusku ke kávě. Beru to jako známku toho, že lidem chutná a rádi se za námi vracejí. Celkově je naše kavárna spíše takovým rodinným prostředím. Jsem pyšná na to, že jsem se svými zaměstnanci už od samého začátku. Baristi se neustále vzdělávají a zajímají se o svojí profesi. Když je zaměstnanec spokojený, tak se to odráží na celém podniku a jeho celkové atmosféře. Věřím na pozitivní energii a to, co dáváš, se musí zákonitě nějak vrátit.

Spolupracujete se společností Nutrend, pro kterou pečete dorty známým sportovcům, jsou na vás vyvíjeny větší tlaky?
Tlaky to nejsou, je to ale větší zodpovědnost. Přesto ke každému zákazníkovi přistupujeme stejně a neděláme rozdíly, jestli je dort zrovna pro Jardu Jágra, Martinu Sáblíkovou nebo pro kohokoliv dalšího. Nutrend je velká olomoucká značka a my jsme rádi, že s nimi můžeme spolupracovat, a že naše dorty jsou vždycky ozdobou dne se sportovci.

Připravujete „balíčky,“ při kterých se zabaví celá rodina, v čem spočívají?
Tento nápad vlastně vznikl tak trochu spontánně v období Vánoc. Pár lidí nás oslovilo s tím, že by si u nás chtěli udělat vánoční posezení, ale mají malé dětí. Proto nás napadlo jim zajistit jiný program, aby si mohli dospělí odpočinout a popovídat si. Nejsme kavárna přímo přizpůsobená pro děti, ale dokážeme jim zajistit 2-3 hodinový program. Díky tomu, že Galerie Šantovka nabízí rozmanité akce pro děti, tak jsme se to rozhodli spojit. Nejmenší jsme odvedli do dětského koutku a starší zase do kina. Děti i rodiče si to užili a díky tomu jsme byli i my spokojení.

Galerie Šantovka je otevřena do devíti hodin večer, je možné tuto dobu pro vaší kavárnu prodloužit?
Naším krédem je, že pro nás není nic nemožné, dokážeme vše zařídit a přichystat (smích). Pokud si zákazník objedná soukromou akci, je otevírací doba celkem flexibilní. Některé večírky probíhaly i do ranních hodin. Nemáme problém, po domluvě, dokonce posunout i otevírací dobu.

Co plánujete do budoucna?
Chtěli bychom spustit koncept mini obchůdku, který startuje v nejbližších dnech. Už nyní se u nás dá zakoupit káva i čaj, ale rádi bychom udělali ucelenou a kompletní nabídku. Plánujeme Shop s výběrovou kávou z celého světa, luxusními sypanými čaji, pralinkami a zahraničním vínem. Taky chceme rozšířit zakázkovou výrobu našich dortů, které mají velký úspěch a oslovit nové zákazníky s nabídkou, jim šitou na míru, na uspořádání různých oslav a večírků. V následujících letech plánujeme otevřít další podnik Café Seneca.  

Čtěte více:

Autoři | Foto Jan Hrinda, Café Seneca

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.