čtvrtek 28. března 2024 Soňa

ROZHOVOR: Gymnastky z Velkého Týnce jedou bojovat o medaile na mistrovství světa

Renáta Vrbová vede tým estetické gymnastiky ve Velkém Týnci a její svěřenkyně patří ke světové špičce. Navštívili jsme jejich trénink těsně před odjezdem na mistrovství světa, které se letos koná o víkendu 11. – 12.6. v Brně.

Představte si plnou tělocvičnu holek, je jich tu asi šedesát a ať už je jim pět nebo osmnáct let, neúnavně po tři hodiny trénují svůj pohybový rozsah a pilují své skupinové sestavy. Střídavě si chodí oddechnout a napít a pak už zpět znovu a znovu dokola tu stejnou část sestavy. A jsou opravdu dokonalé, teda tak to alespoň připadá mě, coby absolutnímu laikovi. „Tu ruku víc propni a dlaní nahoru,“ nabádá šéftrenérka Renáta Vrbová mladou gymnastku. Nejde o nic zlého, spíš jen o poznatek z nedotažené figury v sestavě a děvčata si těchto rad cení.

V naprostém úžasu, co tyhle holky dokážou, jsem si následně popovídal s paní Vrbovou, vedoucí klubu estetické gymnastiky, který sídlí v tělocvičně Základní školy ve velkém Týnci. Cvičí zde děvčata z Olomouce a okolí.

Kdy tento klub vznikl?
V roce 1972 založila oddíl ve Velkém Týnci moje máma, já jsem u ní začala trénovat. Dnes máme v  oddíle kolem osmdesáti dětí, což je včetně přípravky, závodu se pak účastní šedesátka z nich.

Jaké máte úspěchy?
Jak juniorky (kategorie do 16 let), tak seniorky jsou úspěšné na mezinárodních soutěžích. Loni si holky v hlavní kategorii vybojovaly finále na mistrovství světa a nakonec z toho bylo 12. místo. Juniorky nakonec skončily dvacáté. Letos chceme do finále s oběma choreografiemi.

Těšíte se na mistrovství světa?
Jsem hrdá, že dosahujeme na světovou špičku. Letos se mistrovství světa koná v Brně a náš klub je jedním ze spolupořadatelů. Holky tam budou mít velkou podporu a pokud ještě nevíte, co o víkendu, určitě nás přijeďte podpořit. Akce takového formátu se tak kousek od Olomouce nekoná často. Navíc uvidíte, jak jsme se na tuto soutěž připravili.

Na mistrovství světa se moc těším, protože nebudu po dlouhé době v porotě a tak si ho mohu užít s týmem. Holky potáhne domácí prostředí, věřím, že se nenechají rozhodit trémou.

V sobotu 11. června jsou kvalifikace a v neděli 12. června vypukne finále. Koná se v hale na Vodové ulici.

Kdo kromě vás se ještě na mistrovství kvalifikoval?
Z České republiky se kvalifikovaly ještě holky z Brna, Zubří, Vyškova a v juniorkách i z Opavy. V Čechách děvčata končí v dřívějším věku, a proto zde nejsou tak kvalitní týmy v seniorských kategoriích.

Jde spíš o sport nebo u umělecké vyjádření pohybu?
Estetická gymnastika je spojením moderní gymnastiky a její jednotnost provedení na hudbu a výrazového tance, proto by sestava měla mít myšlenku. Jde tak o kombinaci sportovního výkonu s uměleckým prožitkem. Choreografie je náročná na souhru, dokonalé načasování pohybu a rytmiku, aby vše dokonale ladilo do hudby.

Jak se hodnotí výkon?
Každá známka se skládá ze tří komponent. Rozhodčí se zaměřují na technické provedení prvků, jako jsou skoky, rovnováha a obraty. Potom sledují umělecké provedení, kam patří prožitek a výraz. Třetí součást známky je provedení, kde rozhodčí hlídají chyby v sestavě. Sem patří například nejednotnost provedení, nedopnutá špička nebo pád.

Jak moc je to týmový sport?
Seniorky spolu cvičí od pěti let a jde na nich ta souhra vidět. Jsou skvělý tým a drží spolu za jeden provaz. Navíc šestnáctiletá a starší děvčata už jsou na gymnastiku opravdu v seniorském věku. Na druhou stranu právě ta emocionalita, kterou dokážou sestavě dodat, dělá jejich výkon ještě krásnější. Navíc jsou kamarádky i mimo tělocvičnu.

A co finanční stránka?
Protože estetická skupinová gymnastika není olympijský sport, tudíž není dotovaná ministerstvem školství. Takže je těžší sehnat peníze. Velmi nám pomáhá obec Velký Týnec, ale velkou část výdajů hradí děvčatům rodiče. Kdyby se objevil nějaký sponzor, určitě bychom mohli jezdit na více soutěží.

Cestujete hodně?
Hlavně po Evropě. S družstvem jsme byli nejdále v Kanadě v roce 2008, ale tam si každá z holek platila za letenku přes 20 000 korun. Na druhou stranu loni jsme byli na mistrovství světa na Faerských ostrovech, které jsou sice také v Evropě, ale dostat se tam nás stálo skoro tolik, jako bychom letěli do Kanady.

Kdy je ideální věk začít u vás cvičit?
Nejlepší je přijít se podívat na náš trénink v pěti letech, před tím to moc nemá cenu, protože to děti nebaví. Je to o neustálém opakování, protože pohyby děvčat v sestavách musí být naprosto totožné a to je dřina. Přípravka probíhá každé úterý odpoledne, takže jsou zváni všichni rodiče s děvčaty, které by to chtěly zkusit. V září bude nábor a první dva měsíce jsou zkušební, proto aby holky zjistily, jestli je to bude vůbec bavit.

Kde sport vznikl?
Estetická gymnastika pochází z Finska, kde se začalo klást důraz na krásu a ladnost pohybů. Právě Rusky do toho v posledních letech přidaly extrémní pohybové prvky a tím se zvýšila i náročnost. Obě tyto země tak udávají tempo v současné době. Když jsem začínala já v roce 2000 tak estetická gymnastika vypadala jinak, dnes by se dalo říct, že mi některé prvky přijdou až k smíchu.

Dá se jim konkurovat?
U nás v klubu trénujeme maximálně 4x týdně, tady je rozdíl mezi námi a například Finkami a Ruskami, které jsou světová elita a trénují ještě vícekrát. V první polovině roku trénujeme fyzičku, běháme a skáčeme, potom se už soustředíme na sestavy. Takže se jim snažíme co nejvíc přiblížit, ale nikdy to nebude na tak profesionální úrovni.

Takže jde o kompromis dřiny a zábavy?
Snažím se děvčatům skládat vyrovnané sestavy, tak aby nešlo o extrémně gymnastické nebo taneční choreografie. Věřím, že takové vyvážení může mít úspěch.

Proč by měli rodiče své děti dát na gymnastiku?
Gymnastika rozvíjí koordinaci těla a je vynikající průpravou pro jakýkoli další sport. Člověk se naučí obratnosti a nabere sílu. Z našich holek, co skončily, jsou vynikající atletky nebo i házenkářky. Je po nich poptávka.

Čtěte více:

Autoři | Foto Marek Rigo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.