sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Sběr použitých baterií v Olomouckém kraji v pololetí klesl

Lidé v Olomouckém kraji v prvním letošním pololetí odevzdali k recyklaci 40 403 kilogramů použitých baterií, meziročně o 12 procent méně. Každý obyvatel kraje od ledna do června vytřídil v průměru 64 gramů baterií. Klesl sběr baterií v obchodech, ve městech a obcích nebo školách. Podepsala se na tom zřejmě i pandemie nového typu koronaviru. Jedinou výjimkou je podle Jany Čechové z organizace Ecobat, která zajišťuje zpětný odběr baterií, firemní sektor, kde se naopak množství odevzdaných baterií zvýšilo.

„Na statistikách odevzdaných baterií je patrné, že i do třídění a recyklace se promítají koronavirová opatření. Logicky klesl sběr baterií ve školách, které byly od března uzavřené. Méně je také baterií z obchodů nebo měst a obcí. Věříme však, že lidé na třídění úplně nezanevřeli, jen baterie na sběrná místa odnesou později," komentoval statistiky jednatel neziskové společnosti Ecobat Petr Kratochvíl.

V celé České republice se v prvním letošním pololetí podařilo vytřídit a k recyklaci předat 778 tun baterií. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je to o 13 procent méně.

Použité baterie je možné odevzdat do červených venkovních kontejnerů, ve sběrných dvorech, obchodech, kde se prodávají, i na některých úřadech. Z tužkových baterií lze získat recyklací ocel, zinek, mangan nikl a měď. Z dalších typů baterií pak také olovo, kadmium, kobalt a stříbro. Tyto suroviny se používají při výrobě popelnic, okapů, kosmetiky i hudebních nástrojů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, odpady, energie, Olomoucký, baterky, odpad, recyklace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.