pátek 26. dubna 2024 Oto

Na tovačovských rybnících se objevila vzácná sýkořice vousatá

Na rybnících u Tovačova objevili ornitologové vzácný ptačí druh, sýkořici vousatou. Dokonce ji objevili v dvou desítkách exemplářů. Vzhledem k místu výskytu a faktu, že se skrývá v mokřadech a rákosu, není lehké sýkořici spatřit.

V letošní zimě se jedná o první spatření sýkořice vousaté. "Sýkořice vousatá je u nás velmi vzácným a chráněným pěvcem. Žije v nepřístupných a v rozsáhlých rákosinách, a proto ji málokdo zná. Je podobná sýkorám a její samci mají pod zobákem výrazný černý knír, podle kterého získala své zvláštní jméno. Na střední Moravě se vzácně vyskytuje pouze v rákosinách rybníků u Tovačova a v Záhlinicích u Hulína," řekl pro ČTK místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Sýkořici vousatou lze idenitifkovat podle žlutohnědého zabarvení a dlouhého ocasu. "Sýkořice se živí hmyzem a semeny rákosu. Své hnízdiště neopouští ani v zimě, jen občas se vydávají někteří jedinci na podzimní potulky při vyhledávání nových hnízdišť," dodal místopředseda spolku.

Na Tovačovských rybnících mapují ornitologové vzácné ptactvo každoročně. Mezi ně patřily například vzácné kachny zrzohlávky rudozubé, kajky mořské nebo pěnice malá ze Střední Asie, která žije na východ od Kaspického moře a v Česku nebyla předtím nikdy pozorována.

Čtěte více:

Foto Martin Mecnarowski (wikipedia.com) | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.