středa 17. dubna 2024 Rudolf

Záchranáři z Olomouckého kraje loni vyjížděli k více než padesáti tisícům zásahů

Lékaři a zdravotničtí záchranáři z Olomouckého kraje loni více než v 50.000 případech nasedali do sanitek a vrtulníků, aby pomohli lidem, jejichž život či zdraví byly v ohrožení. Denně tak z 16 výjezdových základen v pěti okresech vyrážely posádky v průměru 138krát. Celkem se v loňských statistikách objevilo 50 575 výjezdů, o rok dříve se počet zastavil na čísle 46 998.

"Počet výjezdů má v posledních letech celorepublikově vzrůstající tendenci," komentoval statistické výsledky vedoucí lékař zdravotnického operačního střediska a náměstek ředitele záchranné služby Břetislav Bolard. Podle něj nárůst počtu výjezdů má na svědomí obecně známý fakt rostoucích nároků společnosti na zdravotnickou péči, mimo jiné zvyšováním počtu transportů z důvodu centralizace speciálních léčebných výkonů (např. kardiocentrum, iktové centrum, traumacentrum), v nemalé míře se na tomto trendu podílí i stárnoucí populace a taktéž pokulhávající systém primární péče a pohotovostní služby.

Nejvíce výjezdů bylo loni i předloni na Olomoucku (19541, resp. 17785), nejméně na řídce obydleném Jesenicku (3519, resp. 3400). Vrtulníky Letecké záchranné služby vzlétly loni 587krát, o rok dříve bylo ve stejné kolonce číslo 330. Nejčastěji (ve více než dvou třetinách případů) vyrážely do terénu posádky RZP (Rychlá zdravotnická pomoc) bez lékaře.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto Facebook ZZS OK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.