pátek 19. dubna 2024 Rostislav

V Jeseníkách napadl nový sníh, provozovatelé vleků hlásí díky jarním prázdninám přivaly lyžařů

S novým sněhem přinesl víkend do lyžařských středisek v Jeseníkách i lyžaře. I díky jarním prázdninám si lyžaři pochvalují víkendovou návštěvnost. Do hor se také díky novému sněhu vydali také běžkaři, kteří tak mohou využít více zasněžených tras.

Spolu s novým sněhem byl však v Jeseníkách vyhlášen druhý stupeň lavinového nebezpečí. V některých závětrných místech, kde se nový sníh nakupil ve větších vrstvách, hrozí laviny.

"Návštěvnost na horách byla o víkendu poměrně vysoká, v sobotu byla přitom větší než dnes, bylo tady také hodně běžkařů. Zima na horách začíná od 1200 metrů nad mořem, kde je souvislá pokrývka sněhu. Na úrovni lesa je 60 centimetrů sněhu, hřeben hor je sfoukaný," řekl dnes ČTK dispečer jesenické horské služby Jaroslav Tejnský.

Spokojenost vládne i napříč provozovateli lyžařských areálů. Ty se o víkendu zaplnili hlavně místními lidmi, tento týden následují lidé z Olomouckého kraje, kde prázdniny právě začaly.

"Máme středisko plné už třetí týden, návštěvnost je dobrá, penziony v okolí jsou plné," uvedl pro ČTK zástupce areálu Branná Rostislav Procházka. "V průměru na nich leží 30 centimetrů sněhu, na prudkém svahu je to méně, asi 15 centimetrů a už je to na hraně," doplnil Procházka.

Méně dobře už na tom jsou provozovatelé středisek v nižších polohách. Třeba v Hlubočkách už museli vleky zastavit, není na čem lyžovat. Oproti tomu je však areál v Hrubé Vodě stále v provozu.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.