čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Převoz pacienta zkomplikoval náročný terén, spolupráce zdravotníků a hasičů mu zachránila život

Pětapadesátiletý muž se v úterý zranil pádem z žebříku na betonový terén. Při jeho vyprošťování a transportu z těžko přístupného terénu pomáhali i jednotky hasičů.

Posádka letecké záchranné služby během odpoledního zásahu v úterý 13.9.2016 spolupracovala s jednotkami hasičů Litovel a Senice na Hané při náročném procesu vyproštění a poté transportu zraněného pětapadesátiletého muže. Pacient upadnul ze žebříku na betonový terén. Po komplexní prohlídce, ošetření a celkové imobilizaci fixačními pomůckami pacienta s otřesem mozku a podezřením na vážná poranění v oblasti páteře, přepravila posádka LZS na odd. urgentního příjmu FNOL,“ uvedl tiskový mluvčí záchranné služby Zdeněk Hošák.

Vyproštění a převoz pacienta nebylo nic snadného. Přesun zraněného k vrtulníku byl fyzicky náročný a nebezpečný. „Hasiči si zaslouží poděkování za skvělou spolupráci při záchraně lidského života,“ dodal Hošák.

Široká veřejnost zná spolupráci zdravotníků s hasiči spíše z reportáží u dopravních nehod. Situací vyžadující vyproštění zaklíněných osob, spolupráci s transportem k leteckému či pozemnímu převozu sanitním vozidlem, příkladně i pomoci s resuscitací osob při selhání základních životních funkcí.

Vzájemná spolupráce hasičů a posádek Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje se v praxi setkává takřka každodenně. Zdravotníkům hasiči například vypomáhají při některých fyzicky náročných transportech pacientů z bytů ve vyšších patrech, z výběru událostí také například při intoxikaci osob spojených s únikem nebezpečných látek. Vzájemná  spolupráce a souhra je rozhodně důležitým faktorem pro zajištění co nekvalitnější pomoci lidem v nouzi.

O několik hodin později po první nehodě spolupracovala jiná posádka rychlé lékařské pomoci při alergické reakci muže po pobodání nebezpečným hmyzem. Hasiči v tomto případě zajistili z bezpečnostních důvodů vosí hnízdo v Bukovanech u Olomouce.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto Romana Kočařová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.