čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Olomoucké ulice jak je (ne)znáte - třída Svobody

Tepna města ohraničující historické centrum, která během své existence zažila spoustu zajímavých změn. Nachází se na ní několik známých olomouckých podniků, Okresní soud a mimo jiné také jedna z budov Filozofické fakulty Univerzity Palackého.

Ulici táhnoucí se od křižovatky na Náměstí hrdinů až po tu u Šantovky zná dobře každý Olomoučan a i ten, kdo je ve městě jen na návštěvě ji musí minimálně aspoň zahlédnout. Jenže víme něco o její historii a významných proměnách?

V místech, kde dnes jezdí auta a tramvaje, inženýři v barokním období uměle vybudovali rameno řeky. To sloužilo k ochraně města a mimo armádní účely voda v něm poháněla mlýn, později elektrárnu, co stávali přibližně naproti Terezské brány. Podél řeky postupně rostly stavby a vedla zde cesta. Ve 20. století ztratil vodní tok svou důležitost a navíc lidem vadila přílišná vlhkost a nezdravé ovzduší, proto koryto řeky zasypali. Do dnes zůstalo v zemi jen mohutné potrubí a zbytky mostů.

Co se jména ulice týče, tak Lexikon olomouckých ulic ji označuje jako „názvem nejvznešenější městskou komunikaci.“  Před tím, než ulice dostala svůj dnešní název, tak nesla různá označení. Na přelomu 19. a 20. tisíciletí měla jméno Josefa z Englů, tehdy Josefa von Engelstrasse. Jméno získala po politiku Josefu Englovi (1830-1900), který v Olomouci prožil většinu svého života, vedl zde rodinný podnik a svého času byl také starostou města. V dobách jeho éry došlo k rozvoji školství a zrušil se pevnostní systém, součástí čehož bylo také vybudování ulice.

Už po dvaadvaceti letech se název komunikace změnil. Bylo to v roce 1918, kdy při příležitosti vzniku samostatného Československa bylo potřeba tak významnou a velkou ulici přejmenovat. Už tehdy získala označení třída Svobody. Pojmenovali ji takto, aby vyjádřili poctu tomu, čeho si v daném čase vážili nejvíce. V roce 1939 se ovšem vrací dřívější pojmenování a následujících šest válečných let jde opět o třídu Josefa z Englů. Po skončení druhé světové války získává ulice na necelých 20 let název Lidická, poté se mění na Leninovu a v roce 1990 se vrací k původnímu českému označení třída Svobody a hrdě ho nese až dodnes.

Třída Svobody se pyšní mnoha historickými památkami, najdeme zde budovu Vědecké knihovny, která vznikla už roku 1566 a letos slaví výročí 450 let. Hned vedle se nachází Červený kostel, který dnes slouží jako sklad knihovny a jeho základní kámen byl položen v roce 1901. O pár ulic dál stojí už od konce 19. století Okresní soud v Olomouci a jen pár bloků od něj Terezská brána. Ta pochází z barokního období a původně byla součástí větší pevnosti. Její jméno je odkazem k návštěvě Marie Terezie. Nutno dodat, že v prostorách za ní, na Palachově náměstí, kdysi stávala synagoga.

Na ulici má své sídlo i část Filozofické fakulty Univerzity Palackého a také poliklinika. Kromě dalšího je ulice oblíbená pro svou širokou nabídku podniků, mezi nejoblíbenější patří restaurace Drápal a Plán B.

Čtěte více:

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Theofil Napsal

No a ještě to bylo mezi 19 a 20 stoletím. Jinak pěkný článek.

sobota, 22. srpna 2020, 07:24

Theofil Napsal

Drbno, drbno, mlýn a elektrárna, co stávali ... které stávaly, teda.

sobota, 22. srpna 2020, 07:23

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.