čtvrtek 28. března 2024 Soňa

O kuriozity u olomouckých hasičů se letos postarala zvířata, zachraňovali koně i vzácné kočky

Tele topící se v řece Bečvě, ale i koně z bahna či ruku ženy uvízlou v balkónovém zábradlí zachraňovali letos hasiči v Olomouckém kraji. Na svém kontě mají bezmála 6000 událostí, což je zhruba stejný počet jako v loňském roce. Podle mluvčí hasičů Vladimíry Hacsikové nebyla nouze ani o kuriozity. Postarala se o ně především zvířata, informovala ČTK mluvčí.

Převážná část zásahů hasičů v kraji se i letos týkala požárů, dopravních nehod či technických zásahů. Mezi kuriózní případy patřilo především osvobozování zvířat. "Hasiči zachraňovali kočky, koně, psy, tele, ovci a kozu. Vyjížděli také k záchraně několika ptáků, káčátek a netopýrů, naše statistiky ale evidují i zachráněného paraglidistu a vyproštěnou ruku ze zábradlí," uvedla mluvčí hasičů.

Hasiči mají za sebou například i osvobozování jezevce v Kolnovicích na Jesenicku, kterého ve svém domě objevil majitel. Ve Velké Bystřici na Olomoucku pomáhali letos v květnu hejnu káčat uvězněných v přepadu přehrady. Na kontě mají hasiči i záchranu telete, které si šlo v květnu v Troubkách neplánovaně zaplavat do řeky Bečvy. "Hasiči spustili na vodu člun, dopluli k teleti a pomocí hasičské hadice ho dostali dovnitř člunu. Asi stokilové telátko se nebránilo, bylo unavené a vysílené, protože v bahnitém terénu už hodnou chvíli bojovalo o život," uvedla mluvčí hasičů.

Během letošního roku pomáhali hasiči v šesti případech také koním, vyprošťovali je z bahna, jímek i vody. V Troubkách splašený kůň utekl jezdkyni do řeky Bečvy a proti proudu řeky se prodíral vodou stále dál. Koně se podařilo zastavit až za pomoci lan natažených přes řeku. Jezdkyně ze člunu přesedla na koně a vyvedla ho na bezpečném místě z řeky ven, popsala mluvčí.

Také kočky se staly letos častými klienty hasičů, pomáhali jim z okapových rour, ale i vyndávali uvízlou hlavu kočky z plechovky od žrádla. Jednotka hranických profesionálních hasičů zachraňovala i vzácnou kočku, jejíž cena se pohybovala v řádech desítek tisíc korun. Utekla majitelce, vylezla na strom a usídlila se ve výšce devíti metrů.

V nečekaných situacích se během roku ocitli také lidé. Ženě z Prostějova pomáhali hasiči vyprostit ruku z příček zábradlí, kde ji uvízla po pádu. Úspěšně skončil i náročný zásah při záchraně paraglidisty, kterého hasiči našli visícího na stromě za padák u obce Milenov na Přerovsku.

Loni hasiči podle statistik evidovali v Olomouckém kraji 5773 událostí, což bylo o 216 méně než v předchozím roce. Zhruba stejný počet se dá očekávat i za letošní rok.

Čtěte více:

Autoři | Foto HZSOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.