čtvrtek 28. března 2024 Soňa

FOTO: Strom spadl na lanovku. Při evakuaci lyžařů pomáhaly dva vrtulníky i olomoučtí hasiči

Olomoučtí a šumperští hasiči zasahovali společně se svými kolegy z Pardubického kraje ve čtvrtek 17. ledna před jednou hodinou v Červené Vodě, kde strom spadl na lano sedačkové lanovky.

71 uvězněných lyžařů

„Lanová dráha vede z Mlýnického Dvora do Bukové Hory v Čenkovicích. Na svazích hory je vybudován moderní lyžařský areál, který byl v tu chvíli plný lyžařů," uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Strom nejprve odřezala obsluha lanovky a pokusila se lano nahodit zpět, aby mohla v nouzovém provozu svézt lidi do bezpečí. To se však nepodařilo. Před druhou hodinou tak muselo být všech 71 lyžařů, kteří byli uvězněni na lanovce, evakuováni. Na místo přiletěly dva vrtulníky z Brna a z Prahy.

Náročný zásah

„Hasiči se postupně rozdělili na jednotlivé úseky. Vylezli na sloup a pomocí lanového setu se přiblížili k lyžařům na sedačce. Zde si vytvořili bod. Ustrojili vždy po jednom lyžaři do evakuačního trojúhelníku a spustili lyžaře postupně dolů. A takto to pokračovalo dále až do posledního lyžaře," popsala mluvčí průběh zásahu.

Devět minut po třetí hodině na místo přiletěl první vrtulník, o devět minut později druhý. V té době bylo evakuováno asi sedm osob. „Na místě nevládla žádná panika. Podle našich informací se jednalo o moderní vyhřívanou lanovku a osoby byly v pořádku. Nemáme také žádné informace o zranění. Záchrana probíhala oběma vrtulníky a také ze země. Tady byli hasiči i horská služba rozděleni na jednotlivé úseky a jak postupně jednotky dojížděly, tak obsazovaly části lanovky. S vyproštěním se začínalo v horní části. Byl tedy dán evakuační plán. Mezi uvězněnými lyžaři byly i děti," vysvětlila Horáková. Evakuace byla ukončena po čtvrt na pět.

Foto HZS

Štítky lanovka, strom, nehoda, lyžaři, hory, hasiči

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.