pátek 3. května 2024 Alexej

V ulici 8. května v Olomouci proběhne archeologický průzkum. Bude stát přes dva miliony korun

Na více než dva miliony korun přijde chystaný archeologický průzkum v ulici 8. května v historickém centru Olomouce, který bude předcházet rekonstrukci tramvajové trati. Její oprava za 100 milionů korun má být zahájena příští rok. Odborníci v ulici 8. května očekávají zajímavé archeologické nálezy. Sdělil to primátorův náměstek Martin Major (ODS).

Záchranný archeologický průzkum provede olomoucké pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ), kterému město zakázku zadalo. „Nutnost provedení archeologického výzkumu je daná zákonem o státní památkové péči. Ulice 8. května je navíc z pohledu historického a archeologického velmi významnou lokalitou," uvedl Major.

K určení rozsahu záchranného archeologického výzkumu už NPÚ zpracoval pro město bezplatnou rešerši této ulice. „Odborníkům z olomouckého pracoviště je známa historie lokality i to, jakým způsobem a kdy v tomto území probíhaly v minulosti archeologické výzkumy. Už nyní tak dokáží odhadnout předpokládané archeologické nálezy," podotkl Major.

Olomoucká pobočka NPÚ zajišťuje většinu archeologických výzkumů, které jsou součástí městských investic. NPÚ se například podílel na výzkumech při rekonstrukci a dostavbě pavilonu A na Výstavišti Flora, výstavbě tramvajové trati na Nové Sady i opravě tramvajové trati v ulici 1. máje. Při rekonstrukci ulice 1. máje archeologové objevili základy středověké Hradské brány. Na místě sloužila do druhé poloviny 19. století, kdy byla zbourána.

Autoři | Foto facebook Petr Daněk

Štítky ČR, archeologie, stavby, doprava, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.