sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

V olomouckých bytech je instalována tisícovka požárních hlásičů. A pomáhají

Téměř tisícovkou požárních hlásičů a detektorů nebezpečných plynů již vybavili za posledních pět let byty v Olomouci zdejší hasiči ve spolupráci s městem. Zařízení instalovali především do bytů občanů se specifickými potřebami, kteří žijí v domech s pečovatelskou službou v majetku města. Hlásič naposledy pomohl v prosinci při požáru v domě s pečovatelskou službou v Přichystalově ulici, sdělila mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

„Ve spolupráci s městem Olomouc jsme během posledních pět let vybavili byty v Olomouci téměř tisícovkou požárních hlásičů a detektorů nebezpečných plynů. Zařízení jsme instalovali především do bytů občanů města se specifickými potřebami, kteří žijí v domech s pečovatelskou službou v majetku města. Nákup byl financován z prostředků úřadu," uvedla mluvčí hasičů.

Na potřebu těchto zařízení poukazují podle ní i statistiky hasičů, které řadí požáry v domácnostech mezi nejtragičtější. „V roce 2019 při více než 5000 požárech v domácnostech zemřelo 66 lidí a 778 se jich zranilo. V Olomouckém kraji jsme v roce 2019 řešili 200 požárů v objektech určených pro bydlení. Zemřeli při nich čtyři lidé. Loni jsme vyjížděli v kraji k více než 150 požárům v domácnostech, zemřel jeden člověk," doplnila Balážová.

Naposled hasiče upozornily v polovině prosince

Hlásiče požárů naposledy včas upozornily na nebezpečí loni v polovině prosince v domě s pečovatelskou službou v Přichystalově ulici v Olomouci. „Z bytu, kde začalo hořet v kuchyni a požár se rychle šířil stupačkami do vyšších pater, se totiž ozýval hlasitý akustický signál. Zburcoval sousedy, kteří zavolali hasiče. Díky včasnému příjezdu zachránily naše jednotky obyvatelku hořícího bytu, která byla zraněná a nadýchala se zplodin hoření. Zároveň hasiči dostali požár velmi rychle pod kontrolu, a tak minimalizovali škody způsobené ohněm," dodala mluvčí.

Požárními hlásiči a detektory kromě olomouckého magistrátu vybavuje zájemce také Olomoucký kraj. Jeho vedení loni v září oznámilo, že kraj rozdá seniorům a handicapovaným lidem 170 požárních hlásičů a detektorů nebezpečných plynů. Vyhoví tak všem lidem, kteří o přístroje v pilotním projektu zaměřeném na požární bezpečnost požádali. O hlásiče a detektory byl podle kraje velký zájem, takže hejtmanství plánuje pořídit další.

????⚠️ Že jedna malá bílá krabička dokáže zachránit život a uchránit majetek za miliony korun, se přesvědčili před Vánocemi...

Zveřejnil(a) HZS Olomouckého kraje dne Pátek 8. ledna 2021

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Olomouckého kraje

Štítky ČR, hasiči, sociální, požár, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.