sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Noční požár skládky. Náročný zásah hasičům ztěžoval hustý déšť

V pátek večer zasahovalo sedm jednotek hasičů u rozsáhlého požáru skládky v Lipníku nad Bečvou. Odpad se podařilo po pěti hodinách uhasit. Zásah hasičům ztěžoval vytrvalý déšť, kvůli kterému nemohli použít těžkou pěnu.

„Hasiči vyjížděli k rozvinutému požáru v pátek po 22. hodině. Plameny pronikly hluboko do tělesa skládky, a proto bylo hašení vodou třemi proudy neúčinné. Nepomohl ani hustý déšť. Naopak. Znemožnil totiž využití těžké pěny,“ říká mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Zásah probíhal po celou dobu v dýchací technice za intenzívního deště. Hasičům práci také ztěžoval fyzicky náročný pohyb po nestabilním povrchu skládky, který se propadal. „Velitel zásahu proto rozhodnul o využití mnohatunového kompaktoru. Stroj požářiště zasypával hlínou, zároveň materiál zhutňoval a hasiči vše současně prolévali vodou. Díky tomuto postupu se podařilo hluboká ohniska uvnitř skládky po 5 hodinách uhasit,“ dodala Balážová.

Zasahovaly profesionální jednotky z Lipníku nad Bečvou, Hranic a Přerova a jednotky SDH Lipník nad Bečvou, Osek nad Bečvou, Lhota a Veselíčko.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Olomouckého kraje

Štítky požár, hasiči, skládka, lipník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.