pondělí 29. dubna 2024 Robert

Má cyklobus z Přerova zajíždět až do Trojanovic? Rozhodnout o tom můžou lidé v anketě

Cyklobus, který po celé léto převáží cyklisty i s jejich koly z Přerova do horského beskydského sedla Bumbálka, by mohl příští sezonu zajíždět i do Trojanovic. O zpestření nabídky uvažují zástupci radnic v Přerově a v Lipníku nad Bečvou, které provoz linky dotují. Rozhodli se proto zjistit, zda o to budou mít cyklisté zájem, informovala ČTK mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová. Spojem, který lemuje jednu z nejdelších cyklotras v zemi, cyklistickou stezku Bečva, se vyveze každoročně kolem tisíce lidí. O linku je obrovský zájem.

Cyklobusy vyvážejí cyklisty až na česko-slovenské hranice už čtvrtým rokem. Jezdí na trase z Přerova do Lipníku nad Bečvou, přes Valašské Meziříčí a Rožnov na Bumbálku. Radnice v Přerově a Lipníku nad Bečvou nyní zvažují, že trasu příští rok rozšíří i směrem z Přerova do Trojanovic, výchozího místa pro nástup na lanovku na Pustevny. "Změna by spočívala v tom, že by jeden víkendový den o prázdninách jezdila linka do Trojanovic. Ostatní dny by jezdil cyklobus ve stejné trase, tedy na Bumbálku," uvedl přerovský cyklokoordinátor Jiří Janalík. Zájem cyklistů města zjišťují prostřednictvím ankety na stránkách www.prerov.eu.

Podle Janalíka vyvezlo letos od 4. června do 24. září cyklisty na Bumbálku 39 spojů. Jízdy si cyklisté rezervovali i několik měsíců dopředu. "Vytíženost byla opět velká, i když v porovnání s loňským rokem mírně poklesla," řekl ČTK Janalík. O rozšíření počtu spojů se podle něj neuvažuje, města mají uzavřenou smlouvou ještě na příští rok ve stejném rozsahu jako letos. "Jedná se o významně dotovanou autobusovou linku, na které bohužel přispívají pouze města ze svých rozpočtů," dodal Janalík.

Cyklobusy vozí přívěs pro 28 kol, k ceně klasické jízdenky cestující zaplatí za přepravu kola 15 korun. Cyklobus v první sezoně svezl kolem 300 lidí, kterých s rozšiřováním spoje přibývalo. V roce 2014 cyklobusy na Bumbálku přepravily 900 lidí. Loni se linkou svezlo 1100 lidí, podobný počet byl i letos.

Cyklostezka Bečva je páteřní cyklotrasou, která vede od pramenů Rožnovské a Vsetínské Bečvy až po soutok s Moravou. Svou délkou 160 kilometrů se řadí mezi nejdelší trasy v zemi a v případě napojení na Moravskou stezku má šanci stát se součástí tzv. první cyklodálnice v ČR.

Čtěte více:

Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.