pondělí 29. dubna 2024 Robert

Prostějov nejspíš zakáže vypouštění lampionů štěstí

Prostějovská radnice chce na území města zakázat vypouštění lampionů štěstí, které podle hasičů kvůli nekontrolovatelnému letu mohou snadno způsobit požár. Návrh na zákaz lampionů štěstí už schválila městská rada a ještě ho musí posvětit zastupitelstvo Prostějova, informoval primátor města František Jura.

Lampiony štěstí vynáší do výšky horký vzduch ze zapálené parafínové náplně. „Z důvodu, že čínské lampiony štěstí se po jejich vypuštění pohybují nekontrolovaně a jejich pohyb je ovlivněn pouze povětrnostními vlivy, nikoliv vůlí osoby, která takový lampion vypustila, je nutno zákaz vypouštění lampionů štěstí vztáhnout na celé území města Prostějova," vysvětlil Jura.

Město už připravilo změnu vyhlášky, kterou se reguluje používání zábavní pyrotechniky. „Změna spočívá v tom, že do původní vyhlášky bude zakotven zákaz vypouštění lampionů štěstí," podotkl Jura. Zákaz podle něj bude platit na celém území města po celý rok bez výjimky.

Zákaz vypouštění lampionů štěstí na začátku letošního roku schválilo pražské zastupitelstvo. Od loňska nelze lampiony štěstí vypouštět také například v Liberci.

Lampiony štěstí v minulosti způsobily několik požárů. V zoologické zahradě v německém Krefeldu letos vzplál pavilon opic. Při požáru, který zavinil lampion, uhynulo více než třicet zvířat. Od lampionu v roce 2018 vzplál a zcela vyhořel jeden z pavilonů kongresového centra v brazilském Riu de Janeiro. O pět let dříve lampion zapálil továrnu na zpracování plastů v Anglii. Škoda byla vyčíslena na šest milionů liber.

Autoři | Foto unsplash.com

Štítky lampiony, požár, zábava, Prostějov, hasiči, zákaz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.