pátek 29. března 2024 Taťána

Většina požárů komínů vznikne kvůli nevyčištěným sazím, čištění je přitom povinné

S chladným podzimním počasím začala také topná sezóna. Ne všichni jsou na ni ale připraveni. Příprava se týká zejména majitelů krbových kamen, kteří často podceňují pravidelnou kontrolu a čištění komína. Ten však při špatné údržbě může zapříčinit požár.

Podle hasičů během loňské topné sezóny, tedy od října 2019 do března 2020, došlo k 950 požárům způsobených komíny. „Nejvíc požárů vznikne přímo v komíně, kde se vznítí nevyčištěné saze. Jen během loňské topné sezóny bylo takových požárů 856 z celkového počtu 950," sdělila mluvčí HZS ČR Nicole Studená. 

Kromě nedůsledného čistění, které by se mělo provádět také v průběhu topné sezóny, je další příčinou požárů nevhodná konstrukce komína, zazděný trám v komíně a špatné spáry. Podle hasičů se celková škoda za tyto požáry vyšplhala na 28,4 milionu korun a také došlo ke zranění 14 osob.

Základními lhůtami pro čištění spotřebiče paliv do 50 kWpři celoročním provozu je:
> 3x ročně u spotřebiče na pevná paliva,
> 2x ročně na kapalná paliva a
> 1x ročně na plynná paliva, uvádí HZS ČR.

Pravidelné čištění komína je od roku 2015 ukotveno  v zákoně. „Nové znění zákona o požární ochraně je benevolentní v tom, že umožňuje občanům, pokud jsou toho schopni, si čištění provést i sami. Jednou do roka ale musí být provedena kontrola spalinové cesty oprávněným kominíkem," podotkla Studená.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pexels.com

Štítky komín, kontrola, kominík, čištění, hasiči, požár

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.