sobota 20. dubna 2024 Marcela

Provoz na Masarykově třídě je v normálu, tvrdí město. Zároveň však hledá varianty možných řešení

Provoz v křižovatce Masarykovy třídy a třídy 17. listopadu není řízen semafory od doby, kdy se začalo s budováním protipovodňových opatření v Olomouci. Pro řidiče je zejména v dopravní špičce obtížné odbočit z vedlejší silnice na hlavní. Město tvrdí, že provoz v křižovatce je až na výjimky v normálu.

Semafory byly vypnuty, protože nedokázaly pojmout narůst provozu

„Světelné signalizační zařízení bylo na křižovatce ulic Masarykova, třída 17. listopadu a Husova dočasně vypnuto po konzultaci s dopravním inspektorátem Policie ČR. Opatření souvisí s probíhající stavbou protipovodňových opatření na řece Moravě v centru města," sdělila redakci mluvčí města Olomouce Radka Štědrá, která dodala, že důvodem vypnutí semaforů byl fakt, že současné nastavení světelné signalizace nedokázalo pojmout nárůst provozu vozidel na jednotlivých větvích křižovatky.

PSALI JSME: Osobní auto srazilo ženu na přechodu na třídě 17. listopadu, skončila v nemocnici

Semafory jsou teď vypnuty. „Dle dosud prováděných monitoringů ze strany magistrátu i ze strany Policie ČR byl provoz v křižovatce až na výjimky v době dopravní špičky v normálu,“ uvedla Radka Štedrá.

O křižovatce jednala Rada města, příslušný odbor magistrátu hledá další možná řešení

„Problematika řízení křižovatky však byla vedením města zmíněna i na posledním jednání Rady města v pondělí 19. listopadu. Výsledkem je rozhodnutí o zadání úkolu příslušnému odboru magistrátu hledat takové efektivní řešení, které by stávajícímu provozu ulehčilo," sdělila mluvčí.

Město spolu s dopravním inspektorátem policie a odbornými firmami monitoruje provoz na křižovatce a hledá varianty možných řešení.

Provoz v křižovatce u nádraží je bez semaforů sice plynulejší, ale nebezpečnější

Křižovatka Masarykovy třídy a třídy 17. listopadu však není jediná problematická křižovatka v Olomouci. Provoz v křižovatce Masarykovy třídy a Jeremenkovy ulice u nádraží je plynulejší v případě, že jsou semafory vypnuté. Bezpečnost křižovatky je však kvůli vypnutým semaforům nižší. Projekční řešení křižovatky podle vyjádření města nestačí dopravní zátěži.

„Z tohoto důvodu byly semafory v křižovatce u nádraží v minulosti vypnuto. Po zahájení výstavby protipovodňových opatření byly v křižovatce ulic Masarykova a Jeremenkova znovu zkušebně spuštěny semafory v přeprogramovaném režimu. Vzhledem k tomu, že se zde kvůli tomu začaly opět tvořit dopravní zácpy a zpoždění nabírala i vozidla MHD, byly semafory znovu vypnuty a křižovatka dle aktuálních monitoringů běží i v době dopravních špiček bez větších kolon vozidel," dodala mluvčí města Olomouce Radka Štědrá.

ČTĚTE VÍCE: Olomoucké ulice jak je (ne)znáte - 17. listopadu

Foto Jindřich Karas

Štítky doprava, semafory, křižovatka, 17. listopadu, Masarykova, Žižkovo náměstí, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.