pátek 17. května 2024 Aneta

Kraj testuje jízdenky na vlaky a autobusy v mobilní aplikaci

Cestující v autobusech a vlacích v Olomouckém kraji budou moct od dubna používat jako jízdní doklad speciální aplikaci v mobilních telefonech. Aplikace zatím bude fungovat pro týdenní a měsíční jízdenky. Krajský koordinátor dopravy už program testuje a hledá 200 lidí, kteří aplikaci před zahájením ostrého provozu vyzkouší. Novinářů to dnes řekl hejtmanův náměstek Jan Zahradníček.

„Je to mobilní aplikace, která by měla být v rámci elektronického odbavení cestujících identifikátorem na jízdní doklady. Zatím jsme ve fázi testovacího provozu," uvedl Zahradníček. Lidé, kteří se do dvouměsíčního testovacího provozu zapojí, zíkají po dobu zkoušení aplikace slevu 75 procent na jízdné.

Po stažení aplikace se cestující zaregistrují v elektronickém obchodě Koordinátora integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje, kde poté budou moci zakoupit elektronické jízdenky. Do dubna budou linkové autobusy v Olomouckém kraji vybaveny čtecím zařízením. „Pokud jde o České dráhy nebo městskou hromadnou dopravu, ti už podobným zařízením dnes disponují," dodal Zahradníček.

Zkušenosti s fungováním aplikace odborníci vyhodnotí v závěru března a od 1. dubna by už měla být volně ke stažení do mobilních telefonů. „Zatím jenom pro dlouhodobé časové jízdenky, to znamená týdenní a měsíční. Do budoucna, předpokládám nejdříve od roku 2021, bychom chtěli do aplikace dostat i jednorázové jízdenky," řekl Zahradníček.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky komunikace, internet, doprava, správa, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.