pátek 29. března 2024 Taťána

Město investuje do "chytřejších" semaforů na křižovatce u Tržnice, provoz by měl být plynulejší

Ještě do konce roku bychom se mohli dočkat plynulejšího provozu u Tržnice. Město totiž hodlá zmodernizovat semafory na křižovatce ulic Tř. Svobody a Aksamitova.

Základem je výměna zařízení, které v současné době nekomunikuje s dalšími, modernějšími semafory směrem k Envelopě. Nově by to měly semafory na křižovatce u Tržnice umět.  „Propustnost křižovatky tř. Svobody X Aksamitova je dlouhodobým problémem. V rámci vzájemně koordinovaného úseku křižovatek v ulicích tř. Svobody a 17. listopadu totiž řadič této křižovatky nedokáže komunikovat s řadiči na ostatních křižovatkách. V obou směrech se tak před touto křižovatkou tvoří kolony a výjimkou nebývá ani úplně ucpaný úsek od křižovatky s Havlíčkovou ulicí,“ vysvětluje problémovou situaci náměstek primátora Aleš Jakubec.

Řadič semaforů je v podstatě počítač, který, když je ideálně nastaven a optimalizován, dokáže reagovat na situace na přilehlých křižovatkách a vytvořit například "zelenou vlnu".

„Rozhodli jsme se proto ještě letos investovat do výměny řadiče na křižovatce tř. Svobody X Aksamitova. Z oslovených firem, které dodávají řadiče schopné komunikovat s ostatními návaznými křižovatkami, jsme vybrali nejnižší cenovou nabídku, tedy za 980 tisíc korun,“ říká Aleš Jakubec.

V průběhu výměny řadiče nebude nijak omezená doprava ve zmíněné lokalitě, řidiči ani MHD se tedy nebudou muset vyhýbat žádným uzavírkám ani omezením. Výjimkou bude krátká odstávka světelné signalizace křižovatky tř. Svobody X Aksamitova.

„Ačkoli díky těmto a podobným úpravám ve městě dojde k výraznému zlepšení dopravní situace a plynulejšímu provozu, současný stále se zvyšující trend nárůstu individuální dopravy nám neumožňuje tato kritická místa vyřešit stoprocentně. I z toho důvodu zpracováváme Plán udržitelné městské mobility, který bude dalším stupněm v řešení dopravní situace v Olomouci,“ upřesňuje náměstek Jakubec.

Čtěte více:

 

 

Foto Google Mapy | Zdroj olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.