čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Při dopravních nehodách v Olomouckém kraji letos zemřelo dvakrát víc osob než loni

Na silnicích Olomouckého kraje zemřelo v prvním čtvrtletí letošního roku již osm lidí. Je to dvojnásobný počet v porovnání se stejným obdobím loňského roku, řekla krajská policejní mluvčí Marta Vlachová. Podle dosavadních policejních statistik se také nepatrně zvýšil počet dopravních nehod v regionu.

Dosud nejtragičtější nehoda se stala na konci března v Olomouci, zemřely při ní dvě děti.

„V Olomouckém kraji došlo za tři měsíce roku letošního roku k 1072 dopravních nehod a zemřelo osm osob. Za stejné období loňského roku se stalo 1060 dopravních nehod a zemřely čtyři osoby. Z toho se na dálnicích našeho kraje stalo 51 nehod (loni 33), při kterých zemřela jedna osoba," uvedla policejní mluvčí.

Nejvíce obětí měla nedávná nehoda čtyř aut na periferii Olomouce, kvůli které již policisté obvinili jednoho z řidičů osobních aut z usmrcení z nedbalosti a z ohrožení pod vlivem návykové látky. Osmatřicetiletý muž, který pravděpodobně nehodu způsobil, řídil opilý. Skončil ve vazbě. Další člověk zemřel v lednu na D35, šlo o chodce, okolnosti nehody policie stále vyšetřuje. Chodec zemřel po střetu s autem také v Hanušovicích na Šumpersku a v Přerově, mezi oběťmi dopravních nehod je například také cyklista na Olomoucku.

Podle policejních statistik letos v kraji havarovalo 116 nákladních aut, tři řidiči těchto vozidel měli pozitivní test na alkohol. Policisté vyšetřovali také 12 nehod autobusů. I z tohoto důvodu policisté tento týden v pondělí znovu kontrolovali řidiče nákladních aut a autobusů jedoucích po dálnicích D35, D46 a D1. Využili přitom jízdy v autobusu, ze kterého viděli, jak řidiči porušují předpisy. „Během akce bylo zkontrolováno 41 vozidel a zjištěno 27 přestupků. Na pokutách řidiči zaplatili 15 400 korun," uvedla policejní mluvčí. Mezi nejčastější přestupky patřilo telefonování za jízdy, doplnila mluvčí.

Loni zemřelo při dopravních nehodách v kraji 24 lidí, jejich počet meziročně klesl o 16. Loňská bilance byla podle policie nejnižší od vzniku kraje v roce 2010.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky nehoda, statistiky, doprava, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.