pátek 29. března 2024 Taťána

Horní náměstí zasmradí festival olomouckých tvarůžků

Město Olomouc chystá oslavu toho vůbec nejvíc olomouckého. Na prvním ročníku Olomouckého tvarůžkového festivalu mohou návštěvníci ochutnat tuto regionální specialitu na mnoho způsobů.  A festival nabídne více než jen zajímavý gastrozážitek. 

Tuto slávu chystá na 16. dubna výrobce tvarůžků A.W.Loštice, který letos oslaví 140 let od založení. Spolu s ním je organizátorem i město Olomouc a Střední Morava – Sdružení cestovního ruchu.

„Tvarůžky k Olomouci neodmyslitelně patří, v tuzemské gastronomii je to jeden z nejspecifičtějších regionálních produktů, známý i za hranicemi České republiky. Věříme proto, že nový festival tuto tradiční regionální specialitu odpovídajícím způsobem oslaví a ještě zvýší její popularitu,“ uvedl náměstek primátora Pavel Urbášek.

A že hned první ročník festivalu oslaví tvarůžky s patřičnou poctou, dokazuje bohatý program na Horním náměstí. V centru dění bude šest restaurací, které nabídnou kultovní smradlavý sýr připravený na mnoho způsobů. Návštěvníci festivalu můžou ochutnat například tvarůžkový guláš nebo tvarůžky na sladko. Zajímavé gastozážitky doplní místní pivovary Chomout, Kosíř a Litovel.

Historie smradlavého sýra z Loštic, který je známý jako olomoucké tvarůžky, začala už v 15. století.  Jeho spojení s regionální tradicí na festivalu připomene Pásmo hanáckých písní a tanců, na kterém vystoupí Hanácká mozeka Litovel a národopisný soubor Cholinka. Nebude chybět ani kapela Stracené Ráj se svým hanáckým bigbítem.

Čtěte více:

Autoři | Foto Tvarůžková cukrárna Loštice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.