pátek 29. března 2024 Taťána

V sobotu proběhne na Svatém kopečku Romská pouť, přijedou poutníci z celého Česka

Samotišky u Olomouce ožijí v sobotu 17. září duchovně kulturní akcí, kterou Charita Olomouc pořádá již osmnáctým rokem. Na Romskou pouť se sjedou stovky poutníků. Cílem je umožnit Romům z celého Česka společně se setkat, prezentovat vlastní kulturu, a tím přispět ke sblížení romské menšiny s majoritní společností.

Poutníci se společně se vydají na cestu od kruhového objezdu u Samotišek v 10:00 hodin alejí na Svatý Kopeček, kde bude o hodinu později v bazilice Navštívení Panny Marie slavena mše svatá. Tématem pouti je „Cesta k sobě“, což značí nejen cestu k sobě navzájem, rodinám, blízkým, ale rovněž k Bohu. Mši bude celebrovat první římskokatolický kněz pocházející z romské komunity Vojtěch Vágai. Téma se promítne také v kázání, součástí bohoslužby bude i malé divadelní představení O marnotratném synu dětského salesiánského souboru z Ostravy.

Obsahová náplň poutě má odpovídat potřebám, které na romskou komunitu klade současná doba. „V čele průvodu půjde poutník, který bude na jednotlivých zastaveních přijímat těžkosti, s nimiž se potýkají dnešní romské děti a mládež,“ přiblížila vedoucí střediska pro etnické menšiny Khamoro Adéla Adámková. Charita Olomouc pořádá Romskou pouť od roku 1999. V posledních letech roste počet poutníků jak z romské komunity, tak z majoritní společnosti. „Na pouť zveme nejen všechny Romy, ale i ty, kteří se zajímají o romskou kulturu či chtějí blíže poznat romské zvyky a tradice,“ doplnil Petr Macek, zástupce ředitelky Charity Olomouc.

Po bohoslužbě je pro účastníky připraveno bohaté kulturní vyžití v ambitech za bazilikou. Po celé odpoledne až do 16:30 budou v tamních prostorách vystupovat romské taneční soubory z okolí včetně hudebních kapel. Návštěvníci se mohou těšit celkem na čtyři taneční seskupení: soubor Charity Olomouc Khale Jakha, taneční skupinu Diecézní charity ostravsko-opavské Romano Jilo, soubor Lače Jilorka a Romane Čhave. Z hudebních kapel se na pódiu vystřídá BadBoys z Hranic, Janeček Band Malik z Brna, jako hlavní kapela programu zahraje známá romská hudební skupina Daktar ze Šumperka.

„I děti si přijdou na své. Máme pro ně přichystaný speciální doprovodný program, v němž budou absolvovat několik tematických zastavení, kde budou postupně plnit úkoly, za které je čeká sladká odměna,“ uvedla Adéla Adámková. Vstup na celou akci je zdarma, občerstvení je zajištěno za dobrovolný příspěvek.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.