čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Tip: Druhý ročník knižního veletrhu LITR se chystá na příští víkend. Ukáže tvorbu mladých umělců

Unikátní knižní veletrh je zaměřený na prezentaci autorských a uměleckých publikací. Jeho cílem je předvést tvorbou mladých umělců a produkci nezávislých nakladatelství, ale nabízí také přednášky a workshopy pro dospělé i děti.

Od pátku 23. do neděle 25. září proběhne v prostorách kulturního a komunitního prostoru W7 na Wurmově 7 druhý ročník knižního festivalu zvaný 2 LITR. Představí se na něm více než šedesát účinkujících z celého Česka, řeč bude o fenoménech spojených s nízkonákladovým vydáváním knih a časopisů a pro zájemce jsou na programu přednášky, dílny, výstavy i koncerty. Svými rozměry přerůstá parametry klasického veletrhu a stává se z něj spíše festival.

Program začíná v pátek večer. Zahájení celé akce proběhne v osm hodin společně s vernisáží výstavy Text, lži a video v Galerii W7. Tato výstava prostřednictvím děl českých umělců představí videa, která zásadním způsobem pracují s textovou informací. V devět hodin se návštěvníci mohou těšit na koncert olomoucké kapely Mladý zelí špičatý, která mimo kytar používají také barely a šicí stroj.

V sobotu bude po celý den od deseti do osmi probíhat Prodejní veletrh ve Freskovém sále. Na něm mohou zájemci najít nezávislé publikace, které je jinak možné sehnat pouze ve specializovaných knihkupectvích nebo na internetu. V 10 a ve 13 hodin startují workshopy pro děti, kde si mohou vtvořit pohyblivý příběh, takzvaný flipbook, nebo knihu koláží a akvarelů. Od dvou do tří se pak budou prezentovat prodejci. Ti dorazí jak z Prahy a Brna, tak z Ústí nad Labem nebo Zlína.

V 18:30 v Šapitó proběhne PechaKucha Night, kde se představí autoři a umělci spjatí s výrobou a procesem vzniku autorské knihy. Řeč tedy bude o grafice, typografii a ilustraci. Večer bude opět zakončen koncertem, na kterém zahraje bedroomový popový projekt Tamed & Confused a pražská psychedelická kapela Frank Bigsby & His Satanic Majesty, a to v půl deváté se v Divadel W7.

V neděli bude zase probíhat prodejní veletrh, tentokrát od 10 do 16 hodin. V jedenáct začne v Šapitó knižní dílna Parapet, ve které se zájemci mohou naučit základy koptské vazby, a na poledne je naplánovaný druhý úsek prezentace prodejců. V odpoledních hodnách se pak uskuteční ještě jeden workshop pro děti, tentokrát v něm půjde o komiksovou tvorbu.

Veškerý program veletrhu, včetně workshopů a koncertů, je zdarma. Není třeba se ani žádným způsobem registrovat, jen je možná dobré, přijít včas, protože na některé části programu je omezená kapacita.

Čtěte více:

Autoři | Foto litrolomouc.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.