pátek 26. dubna 2024 Oto

KULTURA V OLOMOUCI: Zajděte na farmářské trhy nebo legendární duo Kaiser a Lábus

Každý pátek vám Olomoucká drbna již tradičně přináší kulturní přehled. Ne jinak je tomu i tentokrát. V následujících sedmi dnech můžete vyrazit na farmářské trhy, výstavu s netradičními obrazy, besedu s významným spisovatelem a nebo hned několik zajímavých divadelních představení.

Sobota 8.4.

Hanácký farmářský trh = 8:00 (Horní náměstí, Olomouc)

Za šest let fungování se tento trh stal malou tradicí. Sedmý ročník odstartoval v sobotu 1.4. a ve vybraných termínech (včetně soboty 8.4., pozn. red.) bude první víkendový den farmářský jarmark pokračovat až do druhé poloviny října. Své výrobky, jejichž nabídka bude pestrá a bude se pravidelně obměňovat, zde budou nabízet převážné lidé z Olomoucka. Jejich produkty jsou ověnčeny řadou cen. Trhy se konají vždy od 8:00 do 13:00 před podloubím radnice.

Neděle 9.4.

Milovat k smrti = 19:00 (Reduta, Olomouc)

Existovala slavnější šansoniérka než francouzská národní ikona Edith Piaf? Pravděpodobně ne. Zmapování života oblíbené zpěvačky nabízí muzikál Milovat k smrti, ve kterém je ukázáno, jak si Francouzka dokázala užívat, i když jí osud přichystal nejednu překážku. V hlavní roli se představí Světlana Nálepková.

Pondělí 10.4.

Peter Angermann | Medvědi a Matematika = (Café´87, Muzeum moderního umění)

Výstava německého umělce se zaměřuje na sdělná a vizuálně vděčná témata, jejichž obsah a dopad je vždy přesný, ale někdy i kontroverzní. Málokdy se totiž obrazy, jak už název výstavy napovídá, přibližují realitě. Kromě toho zaujmou také neobvyklou pestrostí barev a velkou dávkou ironie. Vstup je zdarma.

Úterý 11.4.

Pavel Kohout = 17:00 (Mozarteum, Arcidiecézní muzeum v Olomouci)

Jeden z hlavních spisovatelů v exilu a signatář Charty 77. To je dnes již osmaosmdesátiletý Pavel Kohout. Zajímavé na jeho osobě je to, že ačkoliv se zmíněnými činnostmi zařadil mezi nepřátele tehdejšího totalitního režimu, tak dříve celkem očividně podporoval stailinismus. Besedu se známým prozaikem, scénáristou a dramaturgem můžete navštívit v olomouckém Arcidiecézním muzeu.

Středa 12.4.

Žena za pultem 2: Pult osobnosti = 19:00 (Divadlo na Šantovce)

Legendární duo televizních zábav Oldřich Kaiser a Jiří Lábus se ukáže Olomouci. Tentokrát nepředvedou nezapomenutelnou scénku „Klíště“, ale představí se v inscenaci od v současnosti populárního autora Petra Kolečka. Prodavačka Jiřina, která věří, že ve volbách vyhrají komunisté a nakupující Hanka shánějící makrobiotickou stravu v mužském podání. To je vražedně vtipná kombinace.

Čtvrtek 13.4.

Královny = 19:00 (Divadlo hudby, Olomouc)

Představení od autorsko-režisérského dua Michaely Doleželové a Romana Vencla vás pobaví, překvapí a možná i dojme. O to se postará trojice hereček - Vlasta Hartlová, Ivana Plíhalová a Vendula Fialová. Tři dámy, tři různé generace a lázeňský pokoj. To je podklad pro zajímavých 100 minut, kterých hra trvá.

Pátek 14.4.

S hlavou v oblacích = 19:00 (Divadlo na Šantovce)

A ještě jednou autoři Doležalová a Vencl. Tentokrát se jedná o komedii s hollywoodským nádechem. Čtyři postavy spojuje stejná profese ovšem zcela se liší mentalitou, neboť každá pochází z jiné země. V roce 2014 se tato inscenace představila na GRAND festivalu smíchu v Parbubicích, kde byly promítány nejúspěšnější komedie za uplynulý rok.

Čtěte více:

Autoři | Foto www.olomouckytrh.cz, ,www.olmuart.cz, www.wikipedia.cz, www.divadlonasantovce.cz, www.moravskedivadlo.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.