pátek 26. dubna 2024 Oto

AKTUÁLNĚ: Šest tisíc domácností v našem kraji bez proudu. Hasiči stále zasahují u následků bouřek

Silná bouřka s krupobitím se odpoledne přehnala přes velkou část Olomouckého kraje. Hasiči v několika obcích čerpají vodu z přívalových dešťů, odstraňují popadané stromy či opravují větrem a kroupami poškozené střechy. Hasiči odpoledne kvůli bouřce evakuovali šest desítek dětí a pět vedoucích z tábora u Bohuslavic na Prostějovsku.

„Děti jsou v pořádku a byly odvezeny domů," řekl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Kvůli silným větrem poškozené rozvodné síti je v Olomouckém kraji bez elektřiny více než 6000 domácností.

Nejsložitější situace je po bouřkách podle Hošáka na Prostějovsku a Olomoucku. „Na několika místech voda zaplavovala rodinné domky a padají stromy," uvedl Hošák, podle kterého hasiči od včerejších tří hodin odpoledne evidují více než 230 výjezdů.

VIDEO: Hasiči evakuovali šedesát dětí z táborů, které vytopila voda

Dětský tábor u Bohuslavic po odpolední bouřce zaplavily proudy vody z okolních svahů. Vedoucí přivolali na pomoc hasiče, kteří děti odvezli na kapotě nákladního automobilu do nedalekých Bohuslavic. Autobus hasičů je poté odvezl zpět domů do Šternberka na Olomoucku.

V Bohuslavicích pak v podvečer přetekla hráz jednoho z pěti místních rybníků. „Dle sdělení správce rybníku jsou poškozeny hráze č. 1 a 3 a při dalším přelivu hrozí destrukce hrází," upozornil Hošák.

FOTO/VIDEO: Olomouc a okolí zasáhly silné bouřky s kroupami

V Laškově na Prostějovsku silný vítr odpoledne poškodil střechu domu. Například ve Vilémově a Úsově na Olomoucku hasiči čerpají vodu. Podobná situace je také v Cakově na Olomoucku. „Ve Vilémově evidujeme několik rozbitých střeh od krup," podotkl Hošák.

Čerpadla byla nasazena i v Olomouci či Klenovicích na Hané na Prostějovsku. V Horním Štěpánově na Prostějovsku odstranili hasiči spadlý strom. Stromy popadaly také v Olomouci, Prostějově nebo nedalekém Ptení, kde zatarasily železniční trať. „V obci Březsko na Prostějovsku přetekla hráz rybníku," uvedl Hošák.

FOTO: V Bohuňovicích zapálil blesk střechu a fasádu domu

V Lošticích na Šumpersku vítr utrhl plechovou střechu na rodinném domu. Poškozeno je několik dalších střech, které hasiči provizorně zabezpečili. „V Bohuňovicích na Olomoucku zapálil blesk fasádu na rodinném domku, naštěstí nedošlo k většímu rozšíření," dodal Hošák. Hasiči zasahovali také u hořící střechy v Olomouci.

Kvůli silným bouřkám bylo v Česku kolem 17:00 bez proudu přibližně 66 tisíc odběratelů. Nejhorší situace je podle energetiků na Přerovsku a Olomoucku. „V souvislosti s vichřicí evidují distributoři elektrické energie na území Olomouckého kraje celkem 6500 domácností bez proudu. Poruchy jsou postupně odstraňovány," uvedl včera před 22:30 Hošák.

Autoři | Foto čtenáři OD

Štítky ČR, počasí, hasiči, energie, bouřky, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.