čtvrtek 28. března 2024 Soňa

FOTO/VIDEO: Požár rodinného domu, stodol a přístaveb ráno likvidovalo deset jednotek hasičů. Vznikla škoda za miliony

Od brzkých ranních hodin zasahovali hasiči u požáru rodinného domku, stodol a přístaveb v obci Šubířov na Prostějovsku.

Poslední den v roce zasahovalo deset jednotek hasičů při rozsáhlém požáru rodinného domku, stodol a přístaveb v obci Šubířov. A to od ranních 4:20. Jedná se o druhý stupeň požárního poplachu. 

Zabezpečení Konice a okolí zajišťuje v součtu jedenáctá profesionální jednotka ze stanice Prostějov. Oznámení v tísňovém hovoru v ranních hodinách přiblížilo poměrně složitou situaci na místě. Z prostor kotelny se ozývaly hlasité exploze, střechy nad hospodářskými objekty byly celé v plamenech. Operační středisko k likvidaci vyslalo z řad profesionálních jednotek stanici Konici, mezikrajskou výpomoc stanici Moravská Třebová (kraj Pardubický) a návazně s doplněním dýchací techniky i speciál ze stanice Olomouc. Do likvidace požáru se zapojily dobrovolné jednotky Šubířov, Hvozd, Dzbel, Brodek u Konice, mezikrajskou výpomocí z Jihomoravského kraje Velké Opatovice a z kraje Pardubického Jevíčko,“ uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

V době kdy přijely první jednotky, plameny již zcela zachvátily obě střechy na hospodářských budovách a stejně tak i z větší části na rodinném domku. Naštěstí se obyvatelé dostali včas do bezpečí. Celkový rozsah plochy požáru je asi 15x40 metrů, přesněji tři spojené budovy ve tvaru písmene U a další menší přístavby.

„Likvidace požáru byla rozdělena na několik úseků. Intenzivní zásah pokračoval až do rozednění, návazně proběhla redukce sil a prostředků. V současnosti probíhá postupné rozebírání vyhořelé střešní konstrukce a dohašování menších ohnisek v přízemních částech požárem zasažených budov. Po celou dobu bylo nutné pracovat v hustě zakouřených prostorech v dýchací technice.Co stojí za příčinou vzniku požáru na místě došetřuje hasičský vyšetřovatel, v jedné z budou byl zaparkován traktor a v dalších větší množství skladovaného materiálu včetně otopového dřeva. Obytnou část výrazně poškodilo zakouření, zázemí ve vnitřním traktu pak celkově zničeno požárem. Majitelé vyčíslili škodu prozatím ve výši tří miliónů korun, uchráněné hodnoty ve výši 500 tisíc korun. Vše se naštěstí obešlo bez zranění osob,“ dodal Hošák.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky hasiči, požár, dům, přístavba, Šubířov

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.