čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Přerované ukládají do kontejnerů krabice v původním stavu, svoz se městu prodraží

Nepořádek kolem popelnic v Přerově dostal nový rozměr. Už vloni zástupci města upozorňovali na to, že kolem kontejnerů ukládají lidé také věci, které patří do sběrného dvora. Od kusů nábytku až po elektroniku.

A v posledních měsících se na úrovni vedení města musel řešit další nešvar. Přerované si totiž zvykli ukládat papírové krabice v nesloženém stavu do kontejnerů, takže bylo nutno zvýšit počet svozů poloprázdných „modrých popelnic“. Město to bude stát ročně o 360 tisíc korun více.

„V Přerově a v jeho místních částech je 339 kontejnerů na papír o objemu 1 100 litrů, které se až do začátku jara letošního roku svážely jedenkrát týdně – konkrétně ve středu. Od poloviny dubna už svážíme papír i v pondělí. Tento mimořádný svoz se týká 90 kontejnerů na stanovištích separovaného odpadu, kde je nejhorší situace,“ komentoval současný stav jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec.

Svoz ale není zdarma, promítá se do vyšších nákladů organizace, která pro město svoz zajišťuje. „Když jsme letos přistoupili ke zvýšení poplatku za odpad o padesát korun, byl to velmi nepopulární krok – lidé se rozčilovali, že zaplatí více. A to jsme měli za sebou osvětovou kampaň na to, aby lidé nedělali černé skládky u popelnic. Situace se ale ještě zhoršila,“ konstatoval náměstek primátora Michal Zácha.

Připomněl, že bezohlední Přerované, kterým je zatěžko sešlápnout krabici, komplikují situaci těm, kteří třídí odpad podle pravidel – a navíc se kvůli nim celý proces prodražuje. Podle pracovníků Technických služeb města Přerova není výjimkou, že odvážejí kontejner, v němž je jen deset kilo papíru. A další krabice či svázané papíry se povalují vedle popelnice. Už vloni rozjela přerovská radnice akci, kdy vyzvala občany, aby fotili černé skládky – a pokud ví, kdo je jejich zakladatelem, aby sdělili jeho totožnost. 

Od srpna do konce září přišlo 131 snímků – situace se ale nezměnila a „černé skládky“ jsou v Přerově stále každodenní záležitostí, byť má město dva sběrné dvory, v nichž je možno věci zdarma odkládat. „Pocítili jsme to i poté, co se v dubnu rozjela aplikace Mobilní Rozhlas. Lidé nám do ní velmi často posílají snímky černých skládek přímo ve městě a žádají jejich úklid,“ vzpomněl na závěr náměstek Zácha.

Tisková zpráva | Zdroj prerov.eu

Štítky krabice, papír, kontejner, popelnice, odpad, Přerov, svoz, ekologie

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.