pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomouc chce pořídit nové odpadové centrum za 200 milionů korun

Nové odpadové centrum za zhruba 200 milionů korun plánuje postavit olomoucká radnice. Moderní technologie v Olomouci-Chválkovicích nahradí starý sběrný dvůr a třídící linku, která je už za hranicí životnosti a má nedostatečný výkon. Město chce na projekt získat dotaci 80 milionů. Zbývajících 120 milionů by zaplatila radnice. Novinářům to řekl primátor Mirek Žbánek.

„Kolaps dotřiďovací linky a sběrného dvora nemůžeme připustit. Musíme rychle začít budovat nové odpadové centrum, na něž potřebujeme překlenovací úvěr," uvedl Žbánek. Na nové odpadové centrum, jehož součástí bude sběrný dvůr, třídící linka i místo pro zpětný odběr použitých výrobků, už bylo vydáno stavební povolení.

Město nyní uvažuje o překlenovacím úvěru, pomocí kterého by zaplatilo svůj podíl 120 milionů korun. Záměr musí schválit zastupitelstvo. „Doporučujeme přijetí nového úvěru s ohledem na nutnost provedení některých investičních akcí. Podmínkou je, že do roku 2022 dojde k poklesu zadlužení města minimálně o 100 milionů korun," řekl předseda finančního výboru zastupitelstva Viktor Tichák.

V Olomouci je ročně vyprodukováno zhruba 36.000 tun odpadu, z toho 16.000 tun připadá na komunální odpad a zbytek tvoří využitelný odpad. Město proto výhledově uvažuje také o vybudování nového sběrného dvora na Nových Sadech, který by doplnil podobná zařízení ve Chválkovicích a Neředíně.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky odpady, správa, Olomouc, město, odpad, svoz, centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.