čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

FOTO/VIDEO: Hasiči v Olomouckém kraji kontrolovali průjezdnost silnic. Narazili na auta zaparkovaná v zatáčkách i u žlutého značení

Řidiči parkují na takových místech, jako jsou zatáčky, křižovatky nebo u žlutého pozemního značení. Potvrdily to kontroly průjezdnosti HZS Olomouckého kraje, které proběhly v pátek 13. září jako součást Dne protipožární bezpečnosti.

„Smyslem této iniciativy bylo asertivně upozornit slušné řidiče, aby dodržovali základní pravidla správného parkování. Zároveň bylo naším cílem navázat spolupráce s místní samosprávou a hledat společné řešení přijatelných jak pro obce, tak pro složky IZS.  Chceme tak společně předcházet fatálním následkům případných mimořádných událostí,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Hasiči vpodvečer vyrazili ve dva a půl metru širokých a přes osm metrů dlouhých cisternách prověřit zda projedou místy, která byla předem vytipovaná. V Olomouci narazili na deset ulic, kde řidiči nevhodně zaparkovali, a tak bránili plynulému průjezdu hasičské a záchranářské techniky. Především šlo o velká sídliště a jednosměrné ulice poblíž centra.

Další potíže nastaly i ve větších městech v celém Olomouckém kraji, například v Prostějově, Hranicích a Přerově. Naopak v Šumperku byla situace, oproti předchozím rokům, výrazně lepší. Přibyla tam také nová parkovací místa.

Hasiči během kontroly umístili na špatně zaparkovaná auta letáky. Ty mají řidiče upozornit na chybu a poradit jim, jak a kde správně parkovat. „Chceme rovněž poukázat na zásadní fakt: abychom mohli obyvatelům měst pomoci, musíme k nim dojet, musíme mít možnost postavit dostatečně blízko místu zásahu výškovou techniku a musíme mít možnost odebrat vodu z nadzemních či podzemních hydrantů,“ dodala Balážová.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky průjezdnost, HZSOL, hasiči, kontroly, doprava

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.