neděle 5. května 2024 Klaudie

Na Olomoucku hořel les, požár přítomní hasiči krotili do noci. Hasilo se také na Prostějovsku

U Troubelic na Olomoucku v noci na dnešek hořel les, oheň zasáhl plochu 50 krát 30 metrů. K požáru, jehož plameny byly vidět ze vzdálenosti několika desítek kilometrů, se sjely jednotky z celého okolí. Oheň hasiči zlikvidovali před 01:00, na místě však část jednotek zůstala až do rána.

K lesnímu požáru u Troubelic hasiči vyrazili v úterý v 21:00. „Viditelné plameny z opravdu velké dálky předznamenávaly další náročné hodiny pro desítky zasahujících hasičů. Jednalo se o požár mladého lesního porostu na ploše 50 krát 30metrů," uvedl mluvčí hasičů. Práci hasičů ztěžovala nejen současná bezpečnostní opatření, ale i nepřístupný terén pro dojezd hasičské techniky, pozdní noční doba, která omezovala viditelnost, a také povětrnostní podmínky, které plochu požáru rychle šířily.

Požáru u Troubelic předcházel náročný zásah ve 40 kilometrů vzdálených Slatinkách na Prostějovsku, kde oheň v lese hasiči likvidovali od 17:00 do pozdních nočních hodin. Oheň zde rovněž zasáhl mladý les na ploše zhruba 50 metrů čtverečních. Požár se však v krátkosti rozšířil na téměř dvojnásobek. „Zasahujícím hasičům se velmi rychlým rozestoupením a využitím více hasebních proudů podařilo zamezit v rozšíření na dva včelíny v těsné blízkosti," doplnil mluvčí hasičů.

Oba požáry se obešly bez zranění. Během posledních několika dnů jde v kraji již o několikátý požár v lese.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky požár, lesy, příroda, hasiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.