sobota 4. května 2024 Květoslav

Odlov uhynulých ryb a sběr vzorků z řeky Bečvy pokračuje. Čeká se na výsledky z laboratoře

Do řeky Bečvy včera unikla neznámá látka, na rozhraní Zlínského a Olomouckého kraje kvůli tomu uhynulo velké množství ryb. K události vyjížděly včera odpoledne desítky hasičů. Hasiči pokračují s prací i dnes, a to v Lipníku nad Bečvou a v Hranicích, kde pomáhají s odlovem uhynulých ryb a odebíráním vzorků.

Momentálně odebíráme vzorky v ruzných časových intervalech, abychom zjistili, zda koncetrance látky klesá. Dosud nevíme, o jakou látku se jedná, jelikož vzorků je velké množství. Vzorky posíláme do naší chemické laboratoře ve Franštátu pod Radhoštěm," uvedla dnes tisková mluvčí hasičů Lucie Balážová. Sdělila také, že je v plánu schůzka s vodohospodáři a Povodním Moravy, aby se společně domluvili na budoucím postupu. 

S odebíraním vzorků hasiči začali už včera, také postavili norné stěny, do kterých se snažili látku zachytit. „Už jsme je stáhli, protože látka je mísitelná s vodou," uvedl včera mluvčí Radek Buryánek. 

Podle Buryánka se látka do vody dostala z území Zlínského kraje. Vodohospodáři podle něj také několikrát zvýšili odtok vody z nedaleké nádrže Bystřička, aby měla řeka vyšší průtok a látka se ve vodě co nejvíce naředila.

K řece včera vyjížděli i zástupci České inspekce životního prostředí a oddělení životního prostředí z Hranic.

Autoři | Foto HZS Olomouckého kraje

Štítky ekologie, nehoda, hasiči, Bečva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.