pondělí 29. dubna 2024 Robert

Do řeky Bečvy opět unikla neznámá látka. Na místě zasahují hasiči

Do řeky Bečvy se v úterý 24. listopadu opět dostaly neznámé chemické látky. K úniku došlo v místě zvaném Juřinka nedaleko Valašského Meziříčí. Podle serveru iDnes.cz se v místě úniku na hladině vytvořila pěna a zasahují zde hasiči i policie. Odborníci na životní prostředí odebírají vzorky vody.

Město Valašské Meziříčí již na svých webových stránkách vydalo upozornění před únikem neznámé látky do řeky. „Od úterý 24. listopadu důrazně nedoporučujeme veřejnosti až do odvolání vstup do řeky Bečvy, ani koupání zvířat či jakýkoliv odběr vody od mostu do místní části Juřinka směrem dále po toku řeky,“ stojí v upozornění města. „V místní části Juřinka došlo k úniku dosud neznámé látky do řeky Bečvy a to z výpusti pod mostem na pravém břehu řeky, která vede z areálu bývalé Tesly Rožnov pod Radhoštěm,“ pokračuje upozornění.

Podle iDnes.cz jsou výpusti, ze kterých dnes látka unikla, zhruba půl kilometru nad výpusí, které využívá společnost Deza ze svěřeneckého fondu Agrofert premiéra Andreje Babiše.

Neznámá látka se dnes podle starosty Roberta Střižínka (ANO) do řeky opět nejspíše dostala z vyústění kanálu, který k Bečvě vede z areálu někdejší Tesly v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Jde o výpusť, kudy se podle dřívějšího vyjádření ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) mohl do řeky dostat i kyanid. „Na místě jsou nyní lidé z vodoprávního úřadu. Mám informaci, že jsou tam také hasiči, kriminálka a Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) a odebírají vzorky," uvedl Stržínek.

Ostře sledovaná Bečva. Řeka se v Přerově se zbarvila do oranžova

Po kyanidové katastrofě, která řeku Bečvu zasáhla před čtyřmi týdny, je velká část lidí ke změnám její vody všímavější. Přerované včera pozorovali zbarvení řeky do oranžova. Město uvedlo, že by nemělo jít o výrazně nebezpečnou látku, ze které by...

Zpráva o zpěněné hladině Bečvy se k němu dostala dnes po poledni. „Vypadá to, že je to podobná situace jako zhruba před měsícem, kdy se na hladině řeky také objevila pěna. Vzorky potom prokázaly ve vodě nadlimitní výskyt niklu," řekl starosta. Nikl není podle ČIŽP pro člověka významně toxický, patří ale mezi potenciální karcinogeny a je rozšířeným kožním alergenem.

Kyanid vypustil do řeky Bečvy neznámý pachatel 20. září, případ stále vyšetřují vsetínští kriminalisté. Ekologická havárie postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři více než 40 tun ryb ze zasažené oblasti Přerovska.

Policie našla vyústění kanálu, kudy do Bečvy unikl kyanid. DEZA odpovědnost odmítá

Vsetínští kriminalisté při vyšetřování masivního úhynu ryb v řece Bečvě zjistili vyústění kanálu, ze kterého vtekl kyanid do řeky. Na kanál je napojeno mnoho společností. Kriminalisté teď zjišťují, ze které mohla nebezpečná látka do řeky...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pmo.cz | Zdroj iDnes.cz, ČTK

Štítky bečva, znečištění, policie, ekologie, valašské meziříčí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.