pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Univerzita Palackého svolává své absolventy! V září jich přijedou tisíce na obrovský sraz

Ve dnech 9. a 10. září bude Olomouc praskat ve švech. Univerzita Palackého totiž chystá obrovské absolventské setkání. Poslední taková akce proběhla před dvaceti lety a do Olomouce se sjelo na tři tisíce bývalých studentů. Letos jsou plány ambicióznější – střízlivé odhady mluví o pěti tisících absolventů, osloveno jich ale bude kolem dvaceti tisíc.

Největší setkání absolventů se koná v souvislosti se sedmdesátým výročím znovuobnovení Univerzity Palackého.

Pro absolventy je připraven web absolventi.upol.cz, kde se může každý nezávazně zaregistrovat. „Jsme si jisti, že se bude jednat o akci, která svým rozsahem a skladbou návštěvníků dalece přesáhne hranice nejen kraje, ale i České republiky. Na základě našich databází jsme v tuto chvíli oslovili poštou či e-mailem na dvacet tisíc absolventů u nás a stovky dalších v zahraničí, z nichž již mnozí svou účast potvrdili,“ řekl k akci Petr Bilík, prorektor pro vnější vztahy. Univerzita už zarezervovala více než 4 tisíce lůžek na univerzitních pokojích a v olomouckých hotelích, kapacita ale bude navyšována, jak se bude navyšovat počet zájemců o setkání.

Záštitu nad celou akcí získala Univerzita Palackého také od Olomouckého kraje. „Záštita je logickým vyústěním dobré spolupráce kraje a Univerzity Palackého. Olomoucký kraj s univerzitou dlouhodobě participuje na rozvíjení spolupráce se svými partnerskými regiony. V létě se například za finanční podpory hejtmanství zúčastní pět ázerbájdžánských studentů Letní školy slovanských studií při Univerzitě Palackého. Každoročně z rozpočtu rovněž přispíváme na mezinárodní aktivity olomoucké alma mater prostřednictvím dotačního titulu Podpora rozvoje zahraničních vztahů, na sportovní akce regionálního významu či na zvýšení uplatnitelnosti studentů a absolventů na trhu práce. Letošní podzimní setkání má naši podporu také z pohledu rozvoje cestovního ruchu,“ podotkl Jiří Rozbořil, hejtman Olomouckého kraje.

Program je koncipován tak, aby si absolventi připomněli svá absolventská léta, setkali se s představiteli domovských kateder a fakult, a především pak mezi sebou navzájem.

„Sobotní odpoledne a večer budou věnovány programu v režii Univerzity Palackého. Ten bude zahrnovat hudební vystoupení našich absolventů, filmové projekce, den otevřených dveří ve vybraných univerzitních zařízeních a další doprovodné akce, jež zajistí Pevnost poznání a projekt Zaparkuj,“ řekla Eva Blažková, koordinátorka projektu.

Mezi absolventy například patří i Leona Machálková, která vystoupí na Výstavišti Flora. Na pódiu se dále objeví třeba Jiří Pavlica s Hradišťanem, v Redutě se zase představí Emil Viklický. Program bude probíhat i na Horním náměstí, v Kině Metropol nebo ve Smetanových sadech. „Termín setkání jsme navíc zvolili tak, aby se překrýval s termínem Dnů evropského dědictví, tradiční akcí, která návštěvníkům otevírá olomoucké památky,“ doplnila Eva Blažková.

Čtěte více:

Autoři | Foto Facebook Univerzity Palackého | Zdroj Univerzita Palackého

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.