pátek 29. března 2024 Taťána

Osmičlenná rodina z Haiti postavila dům. Pomohla jí olomoucká Charita

Alliette a její příbuzní z haitského Gonaives konečně stráví noci v bezpečí. Díky Arcidiecézní charitě Olomouc a jejím partnerkám - sestrám z řádu sv. Josefa, které pomáhají přímo v terénu, si postavili dům. Charita přispěla zejména na stavbu střechy, a to 500 americkými dolary.

Alliette přišla ve svých třinácti letech o matku, musela se tak postarat o nemocného otce, bratra a čtyři sestry. „Je to tvrdě pracující mladá žena, která má nyní i manžela a dvouletou dcerku. Rodina se snaží splácet nejrůznější výdaje, ale koupit si půdu, materiál a postavit dům, to je pro ně nemožné,“ nastínila situaci v rodině Haiťanů Renee Quadros, která v Gonaives vede zdravotní centrum a školu. Podle ní Alliette s rodinou ušetřili před třemi lety peníze, zbylé si vypůjčili a koupili kousek půdy v části města, kde je levnější. Od té doby s pomocí sester staví dům.

Dům bez střechy však není domovem. Své o tom ví i Arcidiecézní charita Olomouc, prostřednictvím které mohou čeští dárci přispět Haiťanům na střechu nad hlavou. Například plechová střecha, která odolá hurikánům, je pro Haiťany nedostupná. „Alliette a její rodině jsme přispěli 500 americkými dolary. Zastřešili jsme tak dům se dvěma pokoji, malou kuchyní a jedním otevřeným prostorem. Uvnitř bude bydlet celkem osm lidí,“ přiblížila koordinátorka projektů na Haiti Klára Löffelmannová.

Spaní pod střechou a pocit bezpečí, to není pro Alliette a její příbuzné samozřejmostí. „Přespávali jsme v otevřené boudě a prožívali nejrůznější utrpení, spjatá s podobnými místy. Díky vaší pomoci se ale můžeme konečně cítit v bezpečí,“ děkuje mladá haitská maminka.

Arcidiecézní charita Olomouc pomáhá na Haiti již jedenáctým rokem. Kromě střech zprostředkovává tamním chudým obyvatelům i vzdělání (projekt Adopce na dálku) a v nejodříznutějších vesničkách i zdravotní péči.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto Arcidiecézní charita Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.