sobota 20. dubna 2024 Marcela

Absolventi Univerzity Palackého dorazí v pátek. Držte si klobouky, bude to jízda

Univerzitu v Olomouci založili v šestnáctém století Jezuité, nacisté ji ve dvacátém zavřeli a komunisté začali učence perzekuovat. Přesto všechno se dokázala vzpamatovat a je nyní silnější, než kdy dříve. Od obnovení uběhlo sedmdesát let a univerzita se rozhodla uspořádat oslavu ve velkém stylu.

Kdo z nás je ve styku se všemi bývalými spolužáky? Pouhá hrstka. Jednou za čas je fajn, se s nimi sejít a pochlubit se, jak je náš život super. A absolventi UPOLu budou mít tuto možnost už koncem tohoto týdne. Celé město už žije přípravami, dobrovolníci se nabírají ze všech fakult a vznikají registrační místa. „Na každé z osmi fakult bude k dispozici registrační stánek. Všichni absolventi v něm obdrží mimo jiné bedekr se všemi důležitými informacemi, odznáček s logem UP a na krk identifikační visačku, která jim umožní volný vstup na veškerý program oslav,“ říká hlavní koordinátorka setkání Eva Blažková. Další registrační místa zřídí univerzita ve svém obchodě UPoint, u hlavního vlakového nádraží ČD a na Výstavišti Flóra.

Na přípravách se intenzivně pracuje a bude to velké,“ říká dobrovolnice Lucie Frydrychová. „Je to už druhé absolventské setkání od obnovení univerzity. První proběhlo před dvaceti lety a nedivím se, že další až teď. Naplánování je velmi náročné a počítá se až s pěti tisíci absolventy,“ dodává Lucie. Pro bývalé studenty si připravili prohlídky kateder, vysazení stromů a třeba i dražbu.

Setkání se uskuteční od pátku 9. září do soboty 10. září. „Těžištěm sobotního odpoledního programu bude Výstaviště Flora, zajímavý koncert moderního jazzu a operního zpěvu se uskuteční i v olomoucké Redutě. Přivítá významné absolventy Emila Viklického a Lucii Ceralovou,“ uvedla Eva Blažková.

Nemůže chybět také pořádná party, a proto se pro všechny absolventy uskuteční v pátek setkání nad pohárkem v S-klubu a klubu 15 minut. Určitě ale ani další hospody a kluby nepřijdou zkrátka. Pro kompletní program se můžete podívat zde.

Historicky první výuka na Univerzitě Palackého v Olomouci začala v roce 1576, tedy před 440 lety. Nastalo období postupného rozkvětu i úpadku univerzity. V devatenáctém století se dokonce zrušila značná část fakult a zůstala pouze teologická. Pak přišel listopad 1939 a s ním uzavření všech vysokých škol. Po válce, přesněji 21. února 1946 byla olomoucká univerzita obnovena pod názvem Univerzita Palackého. Začalo se budovat studentské město, které známe do teď. Sjíždí se zde množství studentů, ať už z Česka nebo zahraničí. Užijí si studentská léta, vystudují a zase odjedou. Ale někteří na svou alma mater nemůžou zapomenout a vděčí ji za vše. Touto návštěvou ji mohou aspoň vyjádřit podporu. Pokud jste také absolventi, chcete se setkat se spolužáky a podívat, jak se škola změnila, zaregistrujte se zde, nebo na některém registračním místě. 

Čtěte více:

 

Autoři | Foto wikipedie.cz,

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.