úterý 19. března 2024 Josef

Olomoucké památky se ponoří do tmy, připojí se tím k Hodině Země

Téměř stovka měst v České republice se během akce Hodina Země zahalí do tmy. Olomouc vyjádří podporu celosvětové akci na ochranu životního prostředí tím, že zhasne osvětlení sloupu Nejsvětější Trojice a budova radnice. Temná hodina bude probíhat v sobotu od 20:30 do 21:30.

„Vypnutím osvětlení památek na Horním náměstí se připojíme k dalším tisícům měst po celém světě, kterým není lhostejné životní prostředí na Zemi. Otázky ekologie a udržitelnosti jsou pro nás v Olomouci zcela aktuální, proto je pro nás zapojení do tohoto projektu přirozené,“ vysvětlil náměstek primátora města Olomouce Pavel Urbášek.

Olomoucká památka UNESCO Sloup Nejsvětější Trojice a budova radnice se tak přidá k dalším památkám České republiky, které na hodinu zhasnou. Mezi další památky, které se zapojí, budou patřit například brněnský hrad Špilberk, státní hrad Kunětická hora nebo Klášter Broumov .

Hodina Země je každoroční mezinárodní událost zavedená Světovým fondem na ochranu přírody (World Wildlife Fund). Akce se pořádá každoročně od roku 2007, mezi 20:30 a 21:30 středoevropského času se podle časových pásem planety postupně noří do tmy budovy a pamětihodnosti v tisícovkách měst světa. V České republice akce probíhá od roku 2010.

Čtěte více:

Autoři | Foto www.honzayk.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.