sobota 20. dubna 2024 Marcela

Budova olomouckého hotelu Miss Sophie’s je krajskou památkou roku 2017 mezi velkými památkami

V únoru proběhlo v Prostějově zasedání krajské sekce Olomouckého kraje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Součástí jednání bylo též vyhodnocení soutěže Památka roku 2017. Cena se uděluje za nejlepší projekt a realizaci obnovy - budovy nebo souboru staveb, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty a jsou nositeli specifického charakteru prostředí. Hodnoceny mohou být nejrůznější objekty od zámků přes veřejné stavby až po parky.

Z projektů obnovy přihlášených do krajského kola soutěže, hodnotící komise ocenila v kategorii malé památky obnovu Větrného mlýna v Libavé. Mlýn holandského typu, o němž se prameny zmiňují poprvé roku 1875, stojí přímo v centru obce Město Libavá necelých 200 m od kostela a je od roku 1994 prohlášen za kulturní památku. Libavský mlýn je jediným z původních 24 větrných mlýnů v bývalém vojenském prostoru, který se nestal cvičným střeleckým terčem a přečkal do dnešních dnů. Vnitřní zařízení se bohužel nezachovalo, zůstalo z něj pouze oběžné palečnicové kolo.

Mezi takzvanými velkými památkami soutěžní komise vyhodnotila na prvním místě v kraji obnovu původně olomouckého měšťanského domu v Denisově ulici, jehož nejstarší části pochází ze 13. století, na hotel a kavárnu Miss Sophie´s. Při deset let trvající rekonstrukci úzké řadové stavby byly objeveny původní klenby či trámy, ale především původní historické omítky či surové kamenné stěny. Obnovenou historickou krásu domu, kterou architekti citlivě využili, pak doplnily prvky moderní architektury a jemně pojednaného interiéru. Po náročné realizaci prováděné formou dílčích dodávek od místních řemeslníků, se dům v červnu 2017 otevřel veřejnosti. Spojením historického podkladu a prosté moderny tak vznikl celek, který jistě ocení všichni uživatelé a návštěvníci.

Komise v tomto případě ocenila památkovou kvalitu rekonstrukce a zejména fakt, že majitel zvládl projekt za vlastní prostředky, jen s opravdu velmi malým přispěním z veřejných dotačních programů. Jedinou získanou dotací bylo 65 000 korun z dotačního titulu Ministerstva kultury určenou na renovaci vstupních dveří.

Obě památky, Větrný mlýn v Libavé a budova hotelu Miss Sophie‘s v Olomouci, současně postupují do celostátního kola soutěže Památka roku 2017.

Tisková zpráva | Foto Facebook Miss Sophie's Hotel, Olomouc

Štítky Olomoucký, kraj, památky, hotel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.