neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Děti přešly na online výuku. Učitelé musí zvládnout hodiny se třídou i učení s vlastními dětmi

On-line výuku ostatních žáků a zároveň chod domácnosti musejí ode dneška sladit také učitelky, které jsou zároveň matkami malých školáků. Po uzavření prvních stupňů základních škol řídí výuku většinou z domova, na své vlastní děti však mají čas až odpoledne. Technicky se to podle nich zvládnout dá, náročná je nejvíce sociální izolace, řekly dnes. Stejně tak řeší ode dneška z domovů zároveň práci i děti také rodiče řady dalších profesí, někde se spojení se školou neobešlo bez problémů.

„Jeden syn má jedenáct a druhý devět, takže už jsou víceméně samostatní, zvyklí v domácnosti pomáhat a chápat, že se musí celé dopoledne zabavit sami a že jejich 'čas' přijde až odpoledne. Během pracovní doby, kdy já jsem on-line a manžel v práci, nemám možnost se jim věnovat a řešit jejich problémy a to ani studijní," řeka dnes učitelka druhého stupně jedné z přerovských základních škol. Podotkla přitom, že i příprava na on-line výuku zabere více času, který dohání po večerech.

Podobné zkušenosti má i její kolegyně, matka synů ve věku devět a dvanáct let. Vyřešit musela už během jarní krize techniku pro sebe na on-line výuku, ale i pro oba své školáky. „Mladšímu synovi jsme zprovoznili starší mobil, ten mu tehdy stačil. Technicky to tedy zajistit šlo. Sladit ale chod domácnosti a on-line výuku bylo náročné," řekla jedna z učitelek z přerovské základní školy. Podle pedagožky je stejně jako na jaře i nyní nemožné vlastním dětem dopoledne s výukou pomáhat, učí buď on-line, opravuje úkoly, zadává práci nebo vyřizuje maily rodičů. Děti tak přicházejí na řadu až odpoledne, dodala.

Sladit profesi se školou musejí i další rodiče, kteří zůstávají ode dneška doma s malými školáky. I přesto, že se přechod na distanční výuku čekal, někteří stále řeší komunikační problémy. „V září učitelky ukazovaly dětem, jak instalovat aplikace na on-line výuku, takže vše instalujeme, zkoušíme, vše funguje. V říjnu přijde e-mail ze školy - zadání pro domácí výuku a pracovní listy si vyzvedněte ve vestibulu školy," posteskla si jednačtyřicetiletá matka dvou dětí z prvního stupně jedné z olomouckých základních škol. Popsala při tom, jak se kvůli zadání musela dvakrát vydat do školy. Ve vestibulu našla nakonec na zemi hromady papírů bez označení; zadání výuky na tento týden bylo ofoceno z úkolníčku některého z žáků.

V řadě dalších domácností se však dnes odehrávala on-line výuka podle školních rozvrhů, někde už podle informací rodičů seděly děti před počítačem před 08:00 a do kuchyně dobíhaly pouze "o školní přestávce". Další školáci dostali na tento týden úkoly s tím, že on-line spojení navážou příští týden. Například prvňáčci ZŠ na Svatém Kopečku u Olomouce budou od pondělí s učitelkou každý den ve stanovenou dobu komunikovat pomocí počítačů, tabletů nebo chytrých telefonů. On-line výuka bude zahrnovat čtení, psaní a počítání, doplněna bude o domácí úkoly.

Autoři | Foto unsplash.com

Štítky koronavirus, školy, Olomoucký, kraj, Olomouc, Přerov, výuka, online

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.