pátek 26. dubna 2024 Oto

Jaké to je, být slepý? Na vlastní kůži to můžete zjistit v Olomouci už na začátku listopadu v Kavárně ve tmě

V Hranicích již proběhla Kavárna ve tmě dvakrát. Dohromady ji během osmi dnů navštívilo bezmála 1200 hostů. Od 3. do 6. listopadu 2016 budete mít tuto možnost i v Olomouci. Vše se odehraje v restauraci Fontána, která stojí uprostřed Smetanových sadů. Chcete také poznat svět nevidomých?

Na webu www.tom-help.com najdete veškeré potřebné informace. Stačí si telefonicky zarezervovat svá místa.

A jak to funguje? Po příchodu vás do absolutní tmy zavedou nevidomí vodiči, kteří vás usadí na vaše místa. U stolu se Vám bude věnovat nevidomá obsluha. Ta vám dle přání připraví váš nápoj přímo ve tmě. Návštěva trvá 30 až 40 minut. Následně máte možnost navštívit místnost s názvem „Svět nevidomých“. Zde si můžete zahrát různé hry pro nevidomé, dozvědět se zajímavé poznatky z jejich běžného života a také poznat různé pomůcky, které běžně používají.

Projekty podobného typu dělají různé organizace po celém světě.  Je to způsob, jakým můžou zájemci poznat, jak se cítí nevidomý v běžné kavárně. Jedním z poslání neziskové organizace Tom Help je interakce mezi hendikepovanými a jejich okolím. První dvě takové kavárny v podání Tom Help proběhly během posledního roku v Hranicích na Moravě a vzbudily velký zájem veřejnosti. „Když jsme navštívili takovou kavárnu v Ostravě, byli jsme unešení. Tenkrát jsme tam byli dva vidící a dva nevidomí. Bylo zajímavé vnímat, jak se ve vteřině role z běžného života obrací. Najednou nejsem vodičem já, ale nevidomý vede mě. Po cestě domů jsme se rozhodli, že takovou možnost poznání musí mít co nejvíce lidí. Rozhodli jsme se, že se pokusíme něco podobného zorganizovat,“ říká zakladatel organizace Tom Help, Tomáš Plesník.

Organizace vše staví na vlastních zkušenostech. „Je tomu více než deset let, kdy jsem přišel o ruku při nehodě. Změnilo mi to pohled na život. Snažím se z nevýhod dělat výhody, a to mě motivovalo založit Tom Help. Nejprve to bylo o „videonávodech“ pro jednoruké, jak dělat věci běžné denní potřeby, například zavázat si tkaničky u bot. Postupně jsme přidali projekt Besedy. Kdy nejen, že jezdíme po školách, ale snažíme se o životu s hendikepem informovat veřejnost jako takovou. Potom jsme přišli s kavárnou. Máme tedy 3 stabilní projekty, na kterých ve volném čase pracujeme,“ říká Plesník. "Veškerou činnost, kterou vyvíjí, staví na vlastních zkušenostech a životních příbězích. TOM HELP to jsou lidé, kteří chtějí žít naplno a svůj pozitivní přístup přenášet na ostatní," dodává.

Čtěte více:

 

 

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.