pátek 26. dubna 2024 Oto

Komentář: Drbno, zase to krimi! Ale prosím vás, vždyť je to u nás nejčtenější sekce...

Dění v regionu, ať už chcete nebo ne, zahrnuje i zprávy nepříjemné. Ať už jde o krádeže, masakry na silnících nebo smrt v kolejišti. Podle některých komentářů na Facebooku bychom o nich vůbec neměli psát. Je tomu ale opravdu tak? Čísla totiž mluví jinak...

"Drbno, otevři si čistě černou kroniku", "To jsou zase dnes zprávy", případně "Můžete laskavě napsat i něco pozitivního?" – takové zprávy se pod články o nepříjemném dění většinou objevují. Odpovím na třetí z nich – ano, můžeme psát věci pozitivní (také je píšeme), ale co naplat, když u většiny čtenářů pořád tyto zprávy vedou?

Abych jen neplácal do větru, tady jsou fakta. Za posledních třicet dnů vede ve čtenosti článek s videem, ve kterém žena kradla v drogerii na náměstí pánské žiletky. Hned za ní tabulkám čtenosti vévodí článek o seniorce, kterou srazil na Palackého řidič kamionu. Ani na třetím místě se žánr příliš nezměnil, vévodí totiž stránka s výpisem článků v sekci krimi.

Až po této trojici tu máme příjemnou změnu v podobě článku o kufříku se štěstím pro odložené děti. Konečně! Neměl by být ale tento článek, spolu s články, jako je ten o natáčení filmu Miluji tě modře nebo o skvělém univerzivním pivu, na prvních třech místech?

Byl bych za to strašně rád. Nemyslím si, že by se jakýkoli novinář rád "rochnil" v neštěstí jiných lidí. Tězko si dovedu představit, že by někdo volal s radostí tiskovému mluvčímu záchranné služby a nadšeně zjišťoval, kdo měl jaké poranění při srážce dvou aut, jako tomu bylo nedávno mezi Olomoucí a Šternberkem. Ani nám, regionálním novinářům, většinou nedělá dobře pohled na zmasakrovaná auta na kraji silnic nebo fotky, na kterých se snaží záchranáři oživit člověka, který vyskočil z okna.

Důvody, proč jsou tyto články stále nejčtenější, jsou podle mého názoru dva nejzásadnější – je to potřeba lidí informovat se o tom, co se děje v jejich okolí, které důvěrně znají, a také to, že utrpení a neštěstí lidí je něco, co si oni sami nepřipouští, že by mohlo potkat je samotné – o to víc se zajímají o případy, v kterých se to stalo. A ano, myslím, že jen málo lidí je naladěných tak, že jim dělá dobře utrpení druhých. Pokud je to pravda a nemýlím se, díky za to.

Drbna bude dál psát o krimi a dopravních nehodách, které se kolem nás dějí, protože to evidentně lidi zajímá. Pokud to vezmeme z jednoduchého hlediska, čísla mluví jasně. Já jen doufám, že se tyto články čtou z toho humanistického a soucitného hlediska.

A těm autorům komentářů, které jsou zmíněny výše, se předem omlouváme za další nepříjemné aktuality. Ostatně, na Olomoucké Drbně máte spoutu kvalitního, pozitivního čtení.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.