pátek 29. března 2024 Taťána

ROZHOVOR: Na krizové situace jsme zvyklí, vlastně si je užíváme, říká za Manťáky.cz Honza Tomšů

Tři kamarádi, Kuba, Martin a Honza, skoro pět tisíc ujetých kilometrů v rikši napříč Indií a jedno velké dobrodružství.

Rickshaw run je extrémní závod po Indii. Tříčlenné posádky nejen riskují svůj život, ale svou jízdou také vybírají peníze nejen na záchranu pralesa. Jako jediná  česká posádka se tento srpen zúčastnila partička kluků, která se setkala při studiích na olomoucké univerzitě. Na to, jak závad probíhal a jak si jej užívali jsem měla možnost se zeptat jednoho z nich, Honzy Tomšů. 

Na chvíli se zamyslím, nakrčím čelo, a pak se jenom zeptám: Proč?
Protože Martinovi a mně v červnu zavolal Kuba, ať s ním jedeme v srpnu do Indie na závod rikší. Měl jsem v té době za sebou čerstvě hotový kurz instruktora jógy, takže mi to tehdy ještě přišlo jako dobrý nápad.

Nebudu předstírat, že to chápu. Kolik kilometrů jste nakonec ujeli?
4626,6

Když jsem si hledala slovo Manťák ve slovníku, tak jsem zjistila, že to znamená popleta nebo Němec. Co z toho jste vy, kluci?
My se snažíme etablovat maňtáctví ve smyslu popletenost jako životní filosofii a přístup především k práci. Důsledná příprava a takzvaný profesionální přístup je vždy cesta k automatizaci a následnému potlačení kreativity.

Jste tři kamarádi, nechtěli jste se ale na cestě třeba pozabíjet?
Známe se už dlouho a většina času, co jsme spolu strávili bylo při techničení převážně olomouckých festivalů. Na krizové situace po probdělých nocích jsme zvyklí, vlastně si je docela užíváme.

Práskněte na sebe ještě něco!!
Nejkrizovější momenty nastaly a nastávají, při řešení podoby naší spolupráce s médii, koncepty video výstupů či připravovaného filmu. Každý prožíváme dost odlišnou estetiku.

Každý závod začíná tam, kde předchozí skončil. Kudy vedla vaše trasa?
Byl to závod mezi Rallye Dakar a Tour de France. Začali jsme na severovýchodním výběžku Indie, v Shillongu. Pak naše cesta vedla na úpatí Himalájí a odtud na jih až do cíle, do turisty oplývaného města zvaného Kochi. Rickshaw run je vytrvalostní závod, takže můžete hnát po dálnici a nebo se ztratit v horách či v centrální turistů prosté Indii. My dojeli 40 minut před koncem závodu, dva dny po první posádce.

Kolik šikovných kluků bylo celkem na trase? A byla tam nějaká Drbna, ehm, myslím holka?
Jelo 72 týmů převážně šikovných kluků. Holky v závodu nechyběly, nám trošku jo.

Podmínkou soutěže je vybrat určitý obnos peněz a ty půjdou na...?
Polovina peněz je pro českou organizací Brontosauři v Himalájích, kteří od roku 2008 spravují vesnici Mulbekh v severní části Indie. Budují zde školu, zařizují dobrovolnickou pomoc a poskytují finanční prostředky na dlouhodobé plány vesnice. Druhá půlka poputuje na Coolearth, což je organizace, která se zabývá záchranou deštných pralesů. S dosavadním výdělkem přes 5,5 miliónů liber se nadaci Cool Earth, ve spolupráci se spontáními dobrodruhy jako jsme my, podařilo zachránit přes 4 tisíce akrů deštného pralesa.

Kolikrát denně jste museli opravovat vaše vozítko?
Naše rikša se moc nekazila, téměř celou trasu urazila ve výborném stavu oproti ostatním. Jeden defekt, dvakrát vypálená pojistka nahrazená drátem a ztráta výkonu v důsledku nekvalitního paliva jsou drobnosti, se kterými se potýkají Indové dnes a denně. Mají-li rikšu. Šedesát kilometrů do cíle se začala kazit i ta naše. Motor ztrácel výkon, trpěl špatným přísunem paliva, propálená hadička od vzduchového filtru, upadlý výfuk...vůle je však silnější než motor.

Střídali jste se u řízení nebo byl jeden hlavní?
Střídali jsme se celou dobu ve stejném pořadí, což jsme zjistili až v druhé půlce závodu, vždy po vyjetí nádrže.

Vydávali jste svoje vloggy na webu, vznikne i nějaký dokument? Přece jenom jste se poznali díky filmovým a divadelním festivalům...
Natočit celovečerní dokument nebo seriál byl a je náš cíl. Měli jsme několik dramaturgických schůzek i s lidmi, kteří do projektu zasvěceni nejsou a postupně se prodíráme záběry.

Chcete se do Indie vrátit? Třeba na další The Rickshaw run?
Do Indie se vrátit chci, ale už jako někdo, komu nedýchá na záda časový limit. 

Čtěte více:

Autoři | Foto Mantaci.cz, FB

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.