Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

DRBNA VAŘÍ: Carbonara jak má být

 
pátek, 9. listopadu 2018, 20:30

Minulý víkend jsme s mým mužem trávili v Budapešti, kdo jste tam ještě nebyli, doporučuju! Před odjezdem jsme si dali mé tolik oblíbené Vapiano, což je franšíza, ve které si můžete vybrat ze spousty čerstvých těstovin s různými druhy omáček a oni je přímo před vámi připraví. Mají i pizzu, risotta a saláty, já měla chuť na klasiku v podobě carbonara a byla jsem strašně zklamaná. Na talíři mi přistálo cosi s cibulí a smetanou, chuťově připomínající školní jídelnu. Takže jsem se rozhodla, že by nebylo špatné připomenout si, jak vypadají opravdové carbonara, bez cibule, smetany a spousty dalších věcí, se kterými je kolikrát servírují…

Omáčka carbonara je velmi jednoduchá a stačí vám pouze pár ingrediencí, navíc je hotová raz dva. Nejvíce se k ní hodí špagety a její příprava vám zabere zhruba tak dlouho, jako doba vaření špaget.  

Budete potřebovat:
Balíček špaget nebo makaronů
120 g slaniny nebo italské pancetty
4 žloutky
50 g sýra Pecorino (když nechcete shánět pecorino, můžete ho nahradit parmazánem)
Sůl, čerstvě namletý pepř

Dejte si vařit špagety do hooodně osolené vody a mezitím nakrájejte slaninu na zhruba centimetrové kousky a opražte ji na pánvi dozlatova. Žloutky si vyklepněte do misky a smíchejte je s polovinou na jemno nastrouhaného sýra. Z uvařených těstovin odeberte naběračku vody a přilijte ji ke slanině. Teď přidejte uvařené a scezené špagety, důkladně promíchejte. Pánev s těstovinami a slaninou nyní sundejte z plotýnky, ke žloutkům se sýrem přilijte další naběračku vody z těstovin, promíchněte vidličkou a hned přilijte do odstavené pánve ke špagetám. Teď pořádně promíchejte, dokud se vám nevytvoří jemná krémová omáčka. Žloutky se dodělají horkem z těstovin a tak vám i krásně zhoustnou. Jestliže chcete trošku více omáčky, přidejte ještě malinko vody z těstovin a zase promíchejte, následně dochuťte čerstvě namletým pepřem a dosolte dle chuti. Nahoru nasypejte zbytek nastrouhaného sýra a klidně přidejte čerstvou petrželku, já ji na těchto špagetách mám šíleně ráda, ale samozřejmě, jak píšu pokaždé, je to hlavně na vás a vaší chuti. 

Napsal(a) Drbna Foodblogerka

Kam dál?

DRBNA VAŘÍ: Tak trochu slavnostní nedělní menu

neděle, 28. října 2018, 10:30

Víte, který významný svátek vychází na tuto neděli? Kdo jste odpověděli 100 let výročí od založení republiky, odpověděli jste...

Houbařská sezóna je v plném proudu. Tady jsou tipy, jak nasbíraným...

pátek, 14. září 2018, 09:00

Houbařská sezóna je v plném proudu, houbaři se z lesů vracejí s plnými košíky. Nejobvyklejším způsobem zužitkování přebytků je...

Na olomouckém Extreme Food Festivalu budete moci ochutnat hady nebo...

úterý, 4. září 2018, 10:30

V areálu Letního kina v Olomouci se v sobotu 8. září bude konat Extreme Food Festival, který pořeší všechny gurmány netradičních...

DRBNA VAŘÍ: Waldorf, znáte?

pátek, 31. srpna 2018, 19:30

Začátkem týdne jsme s mužem vyrazili na nákup večeře, tak jako většinou bez plánu toho, co vůbec budeme chystat. Shoda padla hned...

 
 
 

O čem píše Drbna.cz

Zaměstnanci Huawei sbírají citlivá data o klientech

Zaměstnanci české pobočky čínské telekomunikační společnosti Huawei údajně shromažďují citlivá data o lidech, s nimiž vedou obchodní jednání. Získané informace také probírají s lidmi z čínského velvyslanectví. Českému rozhlasu - Radiožurnál to řekli bývalí zaměstnanci firmy. Huawei obvinění odmítá.

Realisté dnes večer dohlasují o možném ukončení činnosti

Po třech letech dnes možná ukončí činnost politické uskupení Realisté. Členská základna o tom od minulého pondělí hlasuje. Sbor zakladatelů v červnu přijal usnesení, kterým doporučil stranu dobrovolným rozpuštěním zrušit. Důvodem jsou neúspěchy ve volbách, pasivita krajských organizací či odchod mnoha členů do jiných uskupení.

Pěkná filmová role je malý zázrak, říká před sedmdesátkou Polívka

Herec Boleslav Polívka má pořád nápadů dost a je připraven natočit ještě několik televizních manéží. Polívka, který 31. července oslaví 70. narozeniny, na otázky odpověděl, že krásná filmová role je malý zázrak, vlastní divadlo dává herci nezávislost a mezi Brnem a Prahou by měl být "vyrovnaný a usměvavý vztah".