Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Čtyři potraviny, které vás zahřejí i v největším mrazu

 
úterý, 26. ledna 2016, 10:58

S novým rokem konečně přírodu ovládla paní Zima. Sníh zkrášlil krajinu, mráz ozdobil okna, ale člověk by se rád zahřál. Jenže jak, bez tří vrstev svetrů a bez alkoholu? Stačí lehce obohatit jídelníček o několik zahřívacích potravin.

Nejprve zmiňme ty druhy potravin, které spíše ochlazující, a proto bychom je v zimním období měli z jídelníčku vynechat. Patří sem rafinovaný cukr, kravské mléko v jakékoli podobě, houby, z ovoce a zeleniny také zelí, hlávkový salát, okurky, cukety, rajčata či tropické ovoce. Tyto potraviny jsou vhodnější pro letní měsíce, kdy se potřebujeme něčím ochladit a osvěžit. A teď se pojďme skutečně zahřát.

Chilli paprička

Plod především exotických druhů křovitých paprik je všem jistě dobře známý. Každý podle svého gusta můžeme ochutnat různé stupně pálivosti, kterou v chilli papričce způsobuje látka kapsaicin. Tato látka je dobře rozpustná v tucích a alkoholu, takže pokud to se stupněm pálivosti přeženete, sáhněte po sklence mléka. Chilli velmi příznivě působí na zažívání, vyvolává příznivé určité změny ve střevní sliznici a podporuje také obranyschopnost organismu.

TIP: Kdy naposledy jste si připravili chuťově výrazný guláš? Zkuste namísto gulášového koření či sladké papriky použít chilli papričku. Obdobně si můžete zvýraznit chuť česnečky nebo jiné polévky, případně seženete i podomácku vyrobené chilli omáčky či pomazánky. Ovšem není nad čerstvě utrženou feferonku z vlastního květináče!

Česnek

Česnek kuchyňský má svůj původ ve střední Asii. Hojně se používal během první a druhé světové války coby dezinfekce a záchrana před gangrénou. Česnek nejen že podporuje obranyschopnost a látkovou výměnu v těle, ale také snižuje hladinu cholesterolu a krevního tlaku. Výborně působí proti nadýmání, ničí parazity ve střevech a funguje jako přírodní antibiotikum.

TIP: Uvařte si poctivou česnečku s pořádnou porcí česneku a brambor a rozmixujte vše do jemného krému. Jak snadno a rychle oloupat velké množství stroužků česneku? Jednotlivé stroužky vložte do sklenice a důkladně protřepejte. Česnek se prakticky oloupe sám i bez nože.

Křen

Křen se pěstuje jako kořenová zelenina, která se hojně využívala při mořeplavbách proti kurdějím. Díky své palčivé chuti se křen používá jako příloha k masitým pokrmům. Křen je velmi bohatý na vitamín C, antibakteriální látky a minerály (železo, draslík, vápník, hořčík).

TIP: Toto nejštiplavější koření je součástí křenové hořčice. Vy si můžete z křenu připravit výbornou hustou omáčku smícháním nastrouhaného křenu a jablka, soli, cukru, octa a vývaru. Nastrouhaný křen i omáčky vám v lednici vydrží až 14 dní beze změny chuti.

Zázvor

Původně asijská rostlina je známá pro své aromatické a pikantní oddenky. Při nákupu zázvoru je potřeba dbát na vzhled - suchým oddenkům se raději vyhněte a vybírejte jen ty čerstvé, neseschlé. Zázvor si dokonce můžete sami vypěstovat doma, když naplníte květináč směsí substrátu a rašeliny, navrch položíte oddenek s pupeny směrem vzhůru a lehce ho zasypete směsí. Po 3 týdnech oddenek vyklíčí a vyroste rostlinka, která po několika měsících uschne. V tu chvíli vyjmete oddenek z květináče, část zpracujete a část můžete opět zasadit.

TIP: Na kolečka nakrájený zázvor přidejte do horkého čaje a nechte alespoň 15 minut vylouhovat, k tomu lžíce medu a citronu a bakterie ani viry nemají šanci. Zázvor si můžete také nakrájet nebo nastrouhat na tenké nudličky a přidat do pečené nebo grilované zeleniny.

Čtěte více:

Kam dál?

Garden Food Festival i v zimě? Proč ne, na Dolním náměstí si můžete...

středa, 2. prosince 2015, 09:49

Pštrosí guláš, kohoutí vývar nebo taštičky z domácího bramborového těsta – i takové dobroty si lze dát na vánočních trzích,...

Bič i výzva pro olomoucké restaurace, to je facebooková stránka "Kde...

pondělí, 16. listopadu 2015, 10:06

V redakci naší Olomoucké Drbny fandíme fajn počinům, které dokážou posunout kvalitu života v Olomouci zase o kousek dál. Jedním...

Video: Co se stane s různými druhy ovoce a zeleniny, když je necháte...

středa, 11. listopadu 2015, 13:42

Co se asi stane s ovocem a zeleninou, když je necháte na jedné míse po dobu 74 dní? Tu samou otázku si položila parta vědců z...

V olomouckém Makru slavili den kuchařů, dámám z kuchyně připravili...

pátek, 23. října 2015, 08:53

Víte, že v úterý 20. října byl Mezinárodní den kuchařů, navíc desátým rokem od jeho vyhlášení v roce 2005? Že ne? Tak třeba v...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Jeden z obviněných z vraždy Kuciaka a Kušnírové žádal o odpuštění

Jeden z obviněných z vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové dopisem z vězení požádal pozůstalé o odpuštění. Deníku Pravda to potvrdila Zlatica Kušnírová, matka zavražděné dívky, která zároveň prohlásila, že odpustit nedokáže.

Janek Rubeš: Města se nemají přizpůsobovat turismu. Místní nepotřebují trdelník ani absint

Společně s Honzou Mikulkou natáčí turistický průvodce ,,Honest Guide", který na platformě YouTube sledují statisíce turistů, kteří míří do Prahy. Neukazují jen krásná zákoutí hlavního města, ale i temnější stránku Prahy, kdy vás může kdokoliv okrást. Drbna nyní ve svém rozhovoru vyzpovídala Janka Rubeše.

Pokuta za přechod k jinému mobilnímu operátorovi zřejmě klesne

Snížení pokuty za přechod k jinému mobilnímu operátorovi a zkrácení lhůty pro převod telefonního čísla předpokládá vládní novela o elektronických komunikacích, kterou v úvodním kole podpořila Sněmovna. Změny by měly vést k větší konkurenci mezi operátory a v konečném důsledku k poklesu cen. Předloha nyní zamíří k posouzení do hospodářského výboru. Bude na to mít měsíc místo obvyklých dvou.