Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Průměrná cena oběda v restauracích stoupla i v Olomouci nad sto korun

 
pátek, 12. ledna 2018, 12:00

Moravané si letos za obědy opět výrazně připlatí. Jen za poslední rok totiž vzrostla průměrná útrata v moravských restauracích téměř o pět korun. Na mapě velkých měst už tedy není jediné, kde by se dal oběd pořídit za méně než stokorunu. Jako poslední se přes tuto hranici přehoupla v posledním loňském čtvrtletí Olomouc. Vyplývá to z Ticket Restaurant Card Indexu. Ten je sestavený z plateb více než 90 000 tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří více než milion transakcí v restauracích všech tuzemských regionů.

Naobědvat se v Česku za méně než sto korun, to bylo s koncem roku 2016 možné ještě ve dvou moravských městech – v Ostravě (98,70 Kč) i v Olomouci (98,20 Kč). Do trojice „nejlevnějších“ patřila také Jihlava (98,30 Kč). V říjnu loňského roku se však průměrná cena oběda nakonec vyšplhala nad stovku už i v Olomouci, která se držela pod cenovou hranicí jako poslední. V závěru roku 2017 tam strávník za polední menu zaplatil průměrně 102,60 Kč, což je o 4,40 Kč více než rok předtím. I tak je však pořád tohle město z hlediska stravování nejlevnější. Ostravský oběd vyjde aktuálně asi na 103,50 Kč, zlínský na 107,30 Kč a ten brněnský dokonce na 117,90 Kč.

„V restauracích sledujeme tento poměrně dynamický růst plateb za obědy již déle než rok. Zatímco první skok z přelomu roku 2016 a 2017 byl nárazový a způsobily ho zejména dopady zavádění elektronické evidence tržeb, nyní již útraty rostou postupně a mají v posledních měsících zvýšenou dynamiku,“ řekl manažer Ticket Restaurant Card ve společnosti Edenred Jiří Brych. Jaké jsou hlavní důvody? „Restaurace do cen jídel promítají své zvýšené náklady. Týká se to zejména surovin, které v posledním roce výrazně podražily. Svůj vliv má ale také nízká nezaměstnanost a s ní spojené zvyšování mezd, které se nevyhýbá ani sektoru pohostinství. Třetím faktorem je pak taky zvýšená ochota lidí za jídlo v restauracích utrácet, a to zejména v předvánočním období. Lidé ke konci roku častěji chodí na delší obědy, dopřávají si dražší jídla a k nim často i dezert nebo kávu, to vše se do útrat promítá,“ doplnil Brych.

Aktuální celorepublikový průměr ceny jednoho oběda je 111,90 Kč. „Hodnotu stravenky vyšší než 100 Kč přitom poskytuje svým zaměstnancům jen 27 % firem. Ostatní zaměstnanci si tak za obědy musí výrazně připlácet ze své kapsy,“ upozornil Jiří Brych.

Od 1. ledna letošního roku navíc vstoupila v platnost nová vyhláška o sazbě stravného, zvyšující daňově nejvýhodnější stravenku na 118 Kč z loňských 109 Kč.

Tisková zpráva | Foto Pixabay.com

Kam dál?

Restaurace Konvikt je od konce prosince uzavřena

úterý, 2. ledna 2018, 09:05

K 22. prosinci byla uzavřena oblíbená restaurace v centru města, Konvikt. Provozovatelé to oznámili na svém facebookovém profilu.

Nadělte si pod stromeček exkluzivní víno z olomoucké vinotéky OpenWine

pondělí, 11. prosince 2017, 15:00

Každý rok přemýšlíte, čím obdarovat vaše blízké, aby byl dárek originální, nečekaný a hlavně potěšil. Ale co když je na to...

České chipsy jsou dražší a nezdravější než ty německé, ale chutnají...

čtvrtek, 7. prosince 2017, 10:30

Sledování sportovních přenosů ani společenské oslavy se většinou neobejdou bez brambůrků; každý Čech jich průměrně spořádá 1,2 kg...

V nejlepší restauraci roku Entrée host utratí průměrně 1200 korun,...

středa, 6. prosince 2017, 07:22

Dva tisíce hostů obslouží v průměru měsíčně třicetičlenný personál olomoucké restaurace Entrée, která byla otevřena před dvěma...

 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • AKTUÁLNĚ: Při nehodě mezi Olomoucí a...

  • Mezi oběťmi tragické nehody u Bohuňovic je i...

  • FOTO: Tragická nehoda mezi Olomoucí a...

  • Policie vyhlásila pátrání po čtrnáctileté...

Reklama
 
 

O čem píše Drbna.cz

(NE)OBYČEJNÍ: Jo, tak ten se mi taky poved, říká autor portrétu Masaryka Oliver Heller

Dnešní díl rubriky (NE)OBYČEJNÍ je o street artu a graffiti scéně v Olomouci. S jedním z jejích nejuznávanějších členů Oliverem Hellerem jsem si povídal o graffiti legálním i nelegálním, o historii i budoucnosti graffiti anebo o nově vzniklém portrétu Tomáše Garrigua Masaryka v Bezručových sadech, který maloval právě Oliver.

Z nešetrného sběru a ničení borůvek si můžete odnést tučnou pokutu

Kanadské borůvky se našim lesním chutí rozhodně nevyrovnají. Borůvkové knedlíky jsou navíc nejen s Jizerskými horami neodmyslitelně spjaty. Sběr borůvek může ale přírodě velmi uškodit.

Naštvěte se – a Facebook už zařídí zbytek. Populisté profitují z hněvu na sociálních sítích

Málokterý populistický politik se obejde bez emotivních gest při veřejných vystoupeních nebo emočně zabarvených výrazů v příspěvcích na sociálních sítích. Právě tam, konkrétně na Facebooku, můžou emoce – a nejvíce hněv – populistům pomoci zasáhnout větší publikum. Algoritmus Facebooku totiž takovým emotivním příspěvkům „fandí“.