čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Nejen tramvajové tratě čeká změna. Opravovat se budou také silnice, chodníky a mosty

Město plánuje rozsáhlé opravy silnic a chodníků v Olomouci. Na zlepšení stavu vozovek je vyčleněno více než osmnáct milionů korun. 35 milionů půjde na údržbu komunikací prostřednictvím Technických služeb města Olomouce. Dalších jedenáct milionů připadne na opravu mostů a lávky pro pěší.

V návaznosti na již avizovanou opravu tramvajové tratě Třída svobody­–Tržnice se uskuteční také opravy přilehlých ulic. Úpravy komunikace proběhnou ve Wolkerově ulici a na třídě Svobody. „Předpokládáme, že náklady na obě akce přesáhnou částku 7 milionů korun,“ řekl primátor Antonín Staněk. Čtyři a půl milionu z celkového rozpočtu připadne na opravu chodníků a cyklostezek. Chodníky se budou opravovat v ulicích Družstevní, Rožňavská, Werichova a dalších.

Peníze se dostanou i do jednotlivých městských částí. V Lošově v ulici Pod Lesem se opraví vozovka, která byla v havarijním stavu po dřívější výstavbě inženýrských sítí. V městské části Slavonín se obyvatelé Dykovy ulice dočkají chybějícího veřejného osvětlení. To samé se provede na Chomoutovské Baarově ulici. Obyvatelé se dočkají opravy nezpevněné prašné cesty a vybudování chodníku. Do městských částí se dostanou peníze taky díky Technických služeb města Olomouce. „Do oprav komunikací v roce 2016 jde celkově částka o dva miliony vyšší, než tomu bylo loni,“ říká Staněk. 

Deset milionů korun z městského rozpočtu je vyčleněno na opravu čtyř mostů a jedné lávky pro pěší. "Většina mostních objektů umožňuje překonání Mlýnského potoka, v jednom případě jde o most přes řeku Oskavu v Chomoutově," uvádí primátor. Bude se jednat pouze o údržbovou opravu již nevyhovujících staveb. Podívejte se, o které mosty se jedná: 

Lávka přes Mlýnský potok z nábřeží Přemyslovců do ulice U reálky

Most přes Mlýnský potok do ulice Martinova

Most přes Mlýnský potok do Komenského ulice

Most přes Mlýnský potok do ulice J. Glazarové

Most přes řeku Oskava v Chomoutově

Seznam mostů v havarijním stavu vypracoval autorizovaný odborník pro mosty a inženýrské objekty. "Aktuálně předpokládaná částka pro tyto opravy je 10,3 milionu korun," dodal primátor. Zbývající částka poslouží k opravě silničních a bezpečnostních zábradlí. 

 

Čtěte více:

Autoři | Foto Tisková zpráva SMO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.