pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Veletrh vědy a výzkumu ovládne Pevnost Poznání i přírodovědeckou fakultu, na co se můžete těšit?

V pátek 17. června a v sobotu 18. června budou mít Olomoučané a návštěvníci města jedinečnou příležitost navštívit v rámci letošního Veletrhu vědy a výzkumu více než padesát interativních stanovišť. Ty budou rozmístěné jak v přírodovědecké fakultě, tak také v Pevnosti poznání nebo v barokní prachárně.

Expozice budou přichystány pro širokou veřejnost, na své si tak přijdou jak děti, tak i jejich rodiče.

V pátek budou hlavní body Veletrhu vědy a výzkumu probíhat především za skleněnými okny přírodovědecké fakulty, kde se od deváté hodiny ranní do šestnácté hodiny odpolední budou prezentovat stánky jednotlivých fakultních kateder. Návštěvníci nepřijdou o jedinečné chemické pokusy, můžou se pokusit projít skrze laserové bludiště, zasmát se u změn vlastního hlasu nebo si zahrát online geohry.

„Veletrh vědy a výzkumu již neodmyslitelně patří mezi významné akce pro popularizaci vědy, kterou na přírodovědecké fakultě děláme na špičkové úrovni. Děti i dospělí se zábavnou formou seznámí s jednotlivými vědními obory a zjistí, že věda je velmi prospěšná i dobrodružná. Naše vědce bádání baví a vedle profese je často jejich celoživotním koníčkem. Takže nepochybuji, že svůj zápal přenesou i na návštěvníky,“  popisuje Veletrh vědy a výzkumu děkan přírodovědecké fakulty Ivo Frébort. 

Do Pevnosti Poznání mohou lidé přijít jak v pátek, tak v sobotu. V pátek speciální program trvá od 9:00 do 17:00, v sobotu se startuje ve stejný čas, lidé ale mohou pobýt u expozic ještě o hodinu déle, tedy do 18:00. Hlavním lákadlem bude po oba dny nový exponát v podobě 3D tiskárny, velcí i malí se ale můžou těšit i na obvyklé exponáty – planetárium, hlavolamy nebo nebo pozorování látek po mikroskopy. 

V Pevnosti se také bude prezentovat nový projekt olomoucké zoologické zahrady nebo zkoumání virtuální reality prostřednictvím technologií od Googlu.

V sobotu můžou lidé navíc navštívit jedinečnou, nově zrekonstruovanou stavbu barokní prachárny, která se nachází v areálu Korunní pevnustky. Otevřena bude až do 17:00.

Letošnímu Veletrhu vědy a výzkumu dal tvář grafik Radim Měsíc: „Vycházel jsem z  elektronických amplitud. Chtěl jsem se vyhnout konvenčnímu zobrazení pulzu, a tak jsem nakonec post-produkčně rozvibroval plakát jako celek. Původně jasně definované hrany a grafika plakátu díky tomu dostaly novou dynamiku a jeho obsah se tak doslova posunul o trochu dál,“  řekl Měsíc o plakátu níže.

Celý program najdete zde.

Čtěte více:

 

Autoři | Foto Pevnost Poznání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.