čtvrtek 28. března 2024 Soňa

AKTUÁLNĚ: Vláda vydala nový zákaz pro akce nad 100 lidí. Jak to ovlivní dění v Olomouci?

, aktualizováno 11. března 2020, 14:40

Stát kvůli novému koronaviru zakáže ode dnešních 18:00 akce nad 100 účastníků. Bezpečnostní rada státu rozhodla od středy zrušit kvůli koronaviru výuku v základních, středních a vyšších odborných školách. Informoval o tom premiér Andrej Babiš (ANO) s odkazem na vývoj šíření nemoci v Evropě. Vysoké školy mají podle Babiše postupovat podle zákona, kterým se řídí. Už v pondělí přerušilo výuku pražské České vysoké učení technické (ČVUT).

Mimořádné opatření dnes zveřejní ministr zdravotnictví Vojtěch Adam (ANO). Je podle něj nutné být aktivní hned na začátku epidemie. V Česku v úterý testy prokázaly koronavirus u člověka, u kterého se neví, kde se nakazil.

Stát ode dneška 18:00 zakáže akce nad 100 účastníků

Stát kvůli novému koronaviru zakáže ode dnešních 18:00 akce nad 100 účastníků. Na dnešní tiskové konferenci po zasedání Bezpečnostní rady státu to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Dosud musely být pouze hlášeny akce a shromáždění nad 5000 lidí krajským hygienickým stanicím. V pondělí ale testy odhalily prvního pacienta, u kterého není znám zdroj infekce. Šlo o pražského taxikáře, uvedl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v České televizi. Nákaza se podle něj zřejmě začíná šířit v komunitě.

Zákaz se týká divadelních, hudebních, filmových a dalších představení, stejně tak sportovních či náboženských akcí, a to veřejných i soukromých s účastí přesahující ve stejný čas 100 osob. Opatření bude platit do odvolání. Zákaz se nevztahuje na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci či soudů, řekl Babiš.

Česko má zatím 40 lidí nakažených novým typem koronaviru. Přes noc přibyly další dva případy, oba mají vazbu na severní Itálii. Celkem bylo v České republice vyšetřeno 1193 pacientů, informoval dnes ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Situace v Olomouci  - průběžně aktualizováno

  • Nové omezení se týká například i sportovních utkání. „Zatím nemáme bližší informace a čekáme na vyjádření ze svazu, jestli budeme hrát bez diváků nebo vůbec,“ sdělil Tomáš Schmiedt, mluvčí HC Olomouc. 
     
  • Divadlo Tramtarie oznámilo, že provoz nepřeruší, jelikož prostory divadla nabízí 76 míst pro diváky a tudíž nespadají do kategorie akce, která bude od dneška zakázána.
     
  • Galerie Šantovka omezí některé marketingové akce, omezení se dotkne především programu kina a divadla. „Přesouváme termíny některých marketingových akcí a opatření se dotkne programu kina a divadla. Ve větší míře dochází k dezinfekci prostor. Dále budeme postupovat dle vydaných nařízení," sdělil redakci Juraj Aláč, tiskový mluvčí galerie. 
     
  • Moravské divadlo uzavírá hlediště a ruší naplánovaná představení. „Plně respektujeme rozhodnutí vlády České republiky. Prevence vůči koronaviru je pro nás na prvním místě. Zdraví je priorita a jsou chvíle, kdy musí kultura stranou. Již jsme přijali zvýšená hygienická opatření, v souvislosti s nařízením jsme okamžitě zavedli zákaz návštěv v divadle a veškerých edukačních činností a zájmových kroužků v budově. V divadle bude probíhat jen nejnutnější provoz, zkušební proces chystané muzikálové inscenace Donaha! pokračuje v normálním režimu“ uvedl ředitel divadla David Gerneš.
     
  • Výstaviště Flora z důvodu vládního nařízení ruší akci For Model, která se měla konat v 13.-15.3.2020. Návštěvníkům, kteří si již koupili vstupenku v online předprodeji, bude částka automaticky vrácena v plné výši na jejich platební kartu do 3-5 dní.
     
  • Beerfest Olomouc na svých facebookových stránkách informoval, že 20. ročník festivalu se uskuteční až v roce 2021 ve dnech 27. -29.5. 
     
  • Nabalkoně Kabaretní scéna rušit svůj program nebude. „Náš kabaretní bar zatím zůstává otevřen tak, jak jsou návštěvníci zvyklí bez omezení se zvýšeným důrazem na hygienická opatření. I návštěvníky proto prosíme o dodržování bezpečnostních a hygienických zásad," uvedl spolumajitel baru, Lukáš B. Citnar.
     
  • Dnes ve 13:00 proběhne mimořádné zasedání Bezpečnostní rady města Olomouce. Závěry z jednání sdělí v půl třetí na tiskové konferenci.
     
  • Kino Metropol ruší dnešní večerní promítání filmu V síti. Odpolední program proběhne v omezené kapacitě. Více info v článku zde.
     
  • Divadlo na Šantovce se do odvolání uzavírá. Tým divadla to sdělil na svých webových stránkách.
     
  • Univerzita Palackého ruší kontaktní výuku s platností od 11.3. do 22.3. Více zde.
     
  • K omezení provozu se přidala i další olomoucká kina. Premiere Cinemas Šantovka Olomouc zavádí omezenou kapacitu sálu na 99 míst. Kino Metropol upravujue svůj program a veškeré projekce omazuje taktéž na 99 míst. Kino Metro 70 Prostějov kompletně ruší svůj provoz do odvolání. Více zde.
     
  • Od 13:00 probíhá mimořádné zasedání Bezpečnostní rady města Olomouc. Redakce Olomoucké Drbny pro Vás připravuje online přenos tiskové konference, která proběhne ve 14:30. Přenos bude možné sledovat na facebooku. 
     
  • Dnešní hokejový zápas Olomouc-Zlín proběhne bez diváků. Více v článku.
     
  • Město vydalo mimořádná opatření k současné situaci. 
     
  • Pevnost poznání bude až do odvolání uzavřena.
     
  • Kino Metropol od dneška až do 22. března ruší svůj program. Podrobněji zde.
     
  • V úterý večer přibyly dva další případy koronaviru v kraji, jde o manželé z Litovle. 
     
  • Festival Jeden svět se odkládá na neurčito.
     
  • ZOO Olomouce je uzavřena. Více zde.
     
  • Vlastivědné muzeum bude omezovat počet návštěvníku ve výstavním prostoru na 60 lidí. Edukační programy jsou zrušeny až do konce března. Regulace se dotkne i Arboreta v Bílé Lhotě a zámku v Čechách pod Košířem.
     
  • Vlastivědné muzeum oznámilo, že od 12. března bude zcela uzavřené muzeum, arboretum v Bílé Lhotě i zámek v Čechách pod Košířem.
     
  • K uzavřeným objektům se od středy 12. března přidá Muzeum Šumperk, Muzeum Zábřeh, Muzeum Mohelnice a Památník A. Kašpara v Lošticích.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři ,

Štítky koronavirus, covid-19, stát, zákaz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.