čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Pevnost poznání a přírodovědecká fakulta se zapojí do Evropského ptačího festivalu

PR článek

Hlavním tématem festivalu v Olomouci se stane problematika úmrtí ptáků po nárazu do skleněných ploch, která není zanedbatelná. Ročně z tohoto důvodu umírají statisíce kusů. Přírodovědecká fakulta se v poslední době musí s tímto problémem vypořádávat, i proto by chtěla na vysokou mortalitu ptáků po nárazu do překážek upozornit.

Okřídlený program začal už minulý pátek, při kterém se v okolí Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého mohla široká veřejnost podívat, jak vlastně ptáci vidí překážky. Kolem budovy se létalo s drony a promítaly se záběry z ptačího pohledu.

Program pokračuje v sobotu 8. října a v neděli 9. října. V sobotu proběhnou v Pevnosti poznání ukázky odchytů a kroužkování ptáků. Následovat bude přednáška koordinátora akce Evžena Tošenovského, který se zmíní, jakým způsobem právě my ohrožujeme životy ptáků. „Účastníci se dozvědí o fenoménech a důsledcích takových jevů, jako jsou kolize ptáků s prosklenými plochami, větrnými elektrárnami, úhyny na sloupech a drátech elektrického vedení, trávení a pronásledování dravců ale i dopadů našich kočičích „miláčků“ na ptačí populace,“ řekl Tošenovský.

V neděli ráno se vychází pozorovat ptáky do olomouckých parků, v poledne se bude znova létat s drony a návštěvníci tak budou mít možnost zjistit, jak vidí ptáci. Přes celý víkend od devíti do šesti hodin odpoledne se mohou děti i dospělí zúčastnit aktivit s ptačí tématikou.

 

V poslední době se musí přírodovědecká fakulta vypořádávat se zvýšenou mortalitou ptáků při nárazu do jejich nové budovy na ulici 17. listopadu. Po náročných jednáních s autory stavby a ornitology učinila první kroky, aby nebezpečí pro ptáky snížila. O prázdninách vylepila na nejrizikovější místa v přízemí budovy kontrastní folie. Ty by měly zmenšit počet mrtvých ptáků. Ze skleněných ploch naopak zmizely reflexní folie, jež orientaci ptákům ještě ztěžovaly.

Náklady na barevné polepy vyšly fakultu na 300 tisíc korun. Jako další krok plánují výsadbu zeleně v bezprostřední blízkosti budovy, začít by se mělo na jaře příštího roku.

Festival ptactva je kampaní společnosti BirdLife, v ČR zastupované Českou společností ornitologickou. Jeho cílem je upozornit na fenomén ptačí migrace a na nebezpečí, která ptáky na jejich cestách mohou potkat.

Čtěte více:

Autoři | Foto Pevnost poznání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.