sobota 20. dubna 2024 Marcela

Rodiče dětí s rakovinou jsou ve finanční tísni, až 80 procent rodin potřebuje pomoc

Dobrý anděl v nedávné době realizoval studii, při které zjistil alarmující výsledky. Rodiče dětí, kteří začínají svůj boj s rakovinou, postihne pokles příjmů a nárůst jednotlivých výdajů spojených s léčbou. Následkem toho je až 80 % samoživitelů odkázáno na finanční pomoc.

Kromě strachování se o zdraví dítěte musí rodiče řešit také finanční stránku. Na počátku „aktivní“ léčby, která trvá přibližně rok a dítě je v nemocnici, dojde k výpadku necelé poloviny příjmu. Když vezmeme v potaz průměrnou mzdu 26 tisíc korun, po onemocnění dítěte klesnou příjmy na 16 tisíc korun. Většinou je to způsobeno tím, že jeden z rodičů odejde z práce a věnuje se nemocnému. Po roce, kdy se dítě přejde z nemocnice do domácí péče, se průběrný příjem zvedne jen nepatrně, a to o dva tisíce. „Rodiče se ještě nemohou plně vrátit zpět do zaměstnání, jeden z nich často zůstává s dítětem doma, jezdí s ním na pravidelné lékařské kontroly a zajišťuje všechny specifické potřeby malého pacienta. Vlivem léčby mají dětští pacienti velmi oslabenou imunitu, nesmí do školy nebo školky, musí dodržovat nízkobakteriální stravu i přísná hygienická opatření,“ uvedla Markéta Křížová z nadace Dobrý anděl.

Toto byl případ rodiny z vyšší příjmové skupiny. Rodiče s nižšími příjmy a samoživitelé přichází až o 80 % příjmů do rodinného rozpočtu. „Je tak přímo ohroženo uspokojování jejich základních životních potřeb a dostávají se do krizové situace,“ upřesňuje Křížová.

Nejenže rodiče přicházejí o část svého příjmu, ale s nákladnou léčbou dochází k nárůstu výdajů, které v průběhu léčby téměř neklesnou. „V případě rodin s dětským pacientem se jedná měsíčně asi o částku 7 250 Kč na samotném začátku léčby a i po přechodu do domácího ošetřování jsou výdaje stále vysoké – průměrně 5 534 Kč měsíčně,“ říká Křížová.

Cílem průzkumu bylo také zjištění, do jaké míry se musí rodina zadlužit, aby utáhli domácnost i placení léčby pro nemocné dítě. „Obecně by se bez pomoci rodiny, přátel nebo neziskových organizací, případně dluhu, neobešlo 61,7 % rodin. V případě rodiče samoživitele je však situace ještě výrazně horší. Bez cizí finanční pomoci se v této skupině neobejde 80,6 % a téměř polovina z nich se musí dlouhodobě zadlužit,“ poukazuje na statistiky Křížová.

A zde vstupuje na scénu nadace Dobrý anděl a všichni její přispěvatelé.  Pravidelné měsíční příspěvky pomáhají rodinám zvládat těžké období snadněji. „Každý měsíc žádají nadaci o finanční pomoc nové rodiny. Aktuálně nadace pomáhá 2 200 rodinám, celkem jich systémem pomoci prošlo již 3 300. Zapojit se do pomoci může kdokoliv, stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz a začít přispívat,“ dodává Křížová. Dárci mají možnost vidět přímo konkrétní příběhy rodin.

Na oficiálních stránkách Dobrého anděla dokonce existuje mapa dárců, kde si můžete prohlédnout, kolik andělů přispívá ve vašem okolí. V Olomouci je registrovaných celkem 430 Dobrých andělů, kteří pomohli už 92 rodinám v nouzi. 

Čtěte více:

Autoři | Foto Dobrý anděl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.