neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Kde hrozí povodňové nebezpečí a kudy neprojedete? Informace k záplavám přehledně

, aktualizováno 14. října 2020, 20:50

Několikadenní intenzivní déšť zvedl hladiny řek po celé republice. Hasičský záchranný sbor olomouckého kraje momentálně eviduje přes 170 zásahů v souvislosti s aktuálními povodněmi, nejvíce na Přerovsku a Olomoucku. Některá místa řeky Bečvy mají třetí, nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Druhý stupeň byl plošně vyhlášen na Prostějovsku. Voda komplikuje také provoz linkových autobusů.

Nejvíce se v Olomouckém kraji rozvodnila řeka Bečva. „Třetí stupeň povodňové aktivity dosáhla Bečva v Lipníku nad Bečvou a v Dluhonicích, Třebůvka v Lošticích. Dále také Olešnice v Kokorách a Romže v Polkovicích,” řekla mluvčí HZS olomouckého kraje Lucie Balážová.  

Hasiči se prakticky nezastavili

Situace se nejvíce zhoršila v noci z úterý na středu, kdy hasiči vyjížděli na Hranicko a Lipnicko. Během dne pak přibyla další ohrožená místa. „Následně jsme pak od rána zasahovali převážně na Přerovsku. Během dne se situace začala horšit i na ostatních tocích v kraji. Vyjížděli jsme poté hlavně na Jesenicko a Olomoucko, kde začalo přibývat výjezdů hlavně v odpoledních hodinách,” řekla Balážová a dodala, že večer byl na Prostějovsku plošně vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity. 

Desítky profesionálních, ale i dobrovolných hasičských jednotek se od včerejšího večera prakticky nezastavily. Ti, kteří nezasahovali v terénu, plnili pytle pískem a rozváželi je na žádost starostů do obcí. „Na vytipovaných místech, které jsme vždy vybírali po dohodě se starostou obce, jsme stavěli protipovodňové bariéry z pytlů s pískem nebo mobilní hrazení. Čerpali jsme také vodu z rodinných domů, sklepů či lagun v okolí bytové zástavby. Čistili jsme propustky i stavidla, odstraňovali jsme naplaveniny z koryt řek,” popsala zásahy hasičských jednotek mluvčí. 

Problémy jsou také v dopravě

Uzavřené zaplavené silnice

Silnice 49010 mezi obcemi Turovice na Přerovsku a Prusinovice na Kroměřížsku,

Silnice 43911 u Hustopečí nad Bečvou,

Silnice III/31541 mezi obcemi Bohuslavice a Lukavice na Šumpersku,

Silnice I/439 z Teplic nad Bečvou do obce Ústí,

Most na silnici I/456 ve Staré Červené Vodě na Jesenicku

Pravědopodbně podjezd v ulici Milady Horákové - Myší díra

Po objízdných trasách jezdí od středečního rána kvůli zaplaveným silnicím autobusy na některých linkách u Teplic nad Bečvou na Přerovsku, ve Staré Červené Vodě na Jesenicku a u obce Lukavice na Šumpersku. „Cestující musí počítat s případným zpožděním těchto linkových autobusů,” informoval na webu Koordinátor Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje.

Voda kvůli vydatnému dešti zaplavila silnici z Teplic nad Bečvou do obce Ústí, takže tři autobusové linky tam jezdí po objízdných trasách, všechny zastávky však budou obslouženy. Zaplavena je také silnice mezi obcemi Bohuslavice a Lukavice na Šumpersku. Vedení KIDSOK upozornilo, že spoje autobusové linky 933252 budou končit a začínat již v obci Bohuslavice. Spoje autobusové linky 932289 pak mají kvůli objížďce zhruba desetiminutové zpoždění.

Některá zaplavená místa je možné projet 

Problémy jsou i na jiných místech Olomouckého kraje. Se zvýšenou opatrností musejí řidiči projíždět kvůli vodě pod podjezdem na silnici 47 v Bělotíně na Přerovsku. U Buku na Přerovsku je zase částečně zatopený železniční podjezd. 

V Olomouci během hrozí uzavření podjezdu zvaného Myší díra, kvůli zvýšené hladině řeky Bystřice. Voda již začíná sahat až na silnici. „O případném zhoršení situace budeme Olomoučany neprodleně informovat,“ řekl náměstek primátora Martina Major. Podle dostupných informací se již u Myší díry instalují zákazy vjezdu a není průjezdná, město ale zatím oficiální informaci nevydalo. 

Čtete také:

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto HZS Olomouckého kraje

Štítky záplavy, Olomoucký, kraj, povodně, voda, déšť, hasiči, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Eva Drinkova

Dobrý večer chtěla bych se zeptat jestli nevíte jak to vypadá na hanusovicky dekuju za odpoved

středa, 14. října 2020, 21:20

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.